Căderea părului este un proces natural, asociat cu regenerarea firelor de păr, sau, în opoziție, cu prezența unor probleme de sănătate și devine îngrijorătoare atunci când depășește un număr de 100 de fire de păr pe zi.
Pe tot corpul aveam aproximativ cinci milioane de foliculi de păr. Este normal ca densitatea firelor de păr să scadă odată cu înaintarea în vârstă.
Care sunt principalele cauze care provoacă această problemă des întâlnită atât în rândurile femeilor, cât și ale bărbaților și ce soluții există pentru a preveni, a încetini sau combate acest proces?
Am stat de vorbă cu Dr. Mihai Lupu, medic specialist dermato-venerolog și estetică dermatologică.
Care sunt cauzele principale ale căderii părului la bărbați și femei?
Dacă ar fi să stau să fac un top al cauzelor de cădere a părului ar fi: stresul, dezechilibrele metabolice (carențe de vitamine, minerale), tulburările hormonale (că sunt de hipofiză, tiroidă sau de hormoni sexuali etc.) și genetica.
Pentru mulți dintre noi, căderea părului este o problemă cu care se confruntă în special persoanele în vârstă. Este întâlnită în realitate și la persoanele tinere?
De fapt, în ultimul timp cred că văd mai multe persoane tinere pentru căderea părului. Și asta e puțin îngrijorător, pentru că alopeciile la adulții tineri sunt mai totdeauna efectele fie ale unui stil de viață haotic sau ale unor afecțiuni nedescoperite, sau efectele adverse ale tratamentelor pentru alte afecțiuni deja cunoscute.
Sigur, există de multe ori si o componentă genetică pronunțată: adică mama sau mai des tatăl cu probleme severe de cădere a părului.
Care sunt semnele inițiale care indică o cădere anormală a părului? Cum putem face diferența între căderea temporară a părului și problemele mai serioase?
În primul rând vreau să clarific că e perfect normal ca parul să cadă. Firul de păr crește într-un ciclu, nu permanent. Ultima etapă a ciclului este căderea, ca sa poată fi înlocuit cu unul nou. O cădere de 60 până la 100 de fire pe zi e perfect normală. Tot ce depășește această medie, deja reprezintă o problemă.
Nu zic acum că trebuie să stai să le numeri fir cu fir, dar dacă a început să se înfunde scurgerea e clar o problemă.
Căderea temporară este fix așa: temporară. Cade o perioadă, după care încetinește și apoi situația se poate remedia și singură. Căderea temporară este de obicei masivă, e bruscă și sperie omul. Dar tot temporară e. Durează în medie undeva între 6 luni sau chiar un an.
Căderile mai serioase se instalează insidios, parșiv și evoluează lent, dar sigur. Partea rea e că persoana se alarmează abia când observă o scădere serioasă a densității de pe scalp. Atunci chiar trebuie să ceară ajutor medical ca să aibă vreo șansă la ameliorare.
Ce este alopecia androgenică și ce opțiuni de tratament au persoanele care se confruntă cu această problemă?
Alopecia androgenică e o cădere a părului cu bază genetică, declanșator hormonal (adică dihidrotestosteronul) și este ireversibilă. Practic, rădăcinile firelor de păr sunt bombardate de DHT până când se stafidesc ca prunele state la soare și se transformă în niște cicatrici care nu mai pot produce fire de păr.
Pentru că-i o problemă frecventa, opțiunile de tratament sunt multe și sunt variate. De la șampoane anti-cădere, suplimente alimentare, până la cele mai utilizate: tratamente topice.
Cu cât tratamentele sunt mai complexe, cu atât apare oboseala de tratament mai repede. Cu alte cuvinte, după o anumită perioadă, oamenii cam renunță să mai aplice zilnic sau chiar de două ori pe zi soluții pe scalp.
Fac asta din diferite motive: uită, se fac că uită, produsul îngrașă părul, apar reacții adverse și multe alte motive pe care n-are rost să le discut.
Concluzia? E bine ca tratamentul să fie cât mai simplu.
Diete, post interminet, somn puțin și prost, stres. La toate acestea adăugăm o sumedenie de produse de styling la care apelăm. Cum ne afectează toate acestea sănătatea părului?
Ziceam și mai devreme, stilul de viață e foarte important pentru sănătatea părului.
Somnul de slabă calitate și stresul fac foarte mult rău rădăcinilor firelor de păr prin substanțele pe care le descarcă corpul în aceste situații.
Privarea de minerale și vitamine prin diete stricte duc la dezechilibre metabolice și apoi hormonale și începe căderea. Cădere pe care o oprești mai greu.
Unele produse de styling au în componența lor substanțe, cum e formaldehida, care în timp pot deveni cauze principale pentru căderea părului.
Cum prevenim și ce facem dacă observăm că începem să pierdem mai multe fire de păr decât de obicei?
Primul pas este o vizită la medic. După consultație, tricoscopie, analize de sânge și poate teste genetice, primiți un diagnostic. Nu vă tratați fără diagnostic.
Apoi, în funcție de tipul de cădere a părului și contextul general al vostru, începeți să urmați un plan de tratament pentru câteva luni.
Urmează o reevaluare pentru a vedea eficiența și cum tolerați tratamentul, moment în care se recalibrează.
Printre tratamentele disponibile, se numără și cele pe bază de minoxidil, care are însă efecte adverse. Cum acționează asupra firului de păr Minoxicapil (derivatul de minoxidil)?
Într-adevăr, topicele cu minoxidil pot să aibă destule efecte adverse.
Minoxicapil însă stimulează micro-circulația la nivelul rădăcinilor firelor de păr; blochează 5 alpha-reductaza, adică enzima care transformă testosteronul în DHT; crește activitatea celulelor stem din rădăcini și stimulează și prelungește etapa anagenă a ciclului de creștere.
Ca rezultat direct se obține o densitate mai mare a părului, un păr mai rezistent, mai bine ancorat în rădăcină și fire de păr mai groase.
Acest produs de aplicat direct pe scalp atacă toate căile de progresie a alopeciei androgenice și asta-l face foarte eficient. Pe toate în afară de cea genetică. Dar nici pentru aia nu cred că mai avem foarte mult de așteptat.