Disfuncțiile erectile sunt cauzate de o serie de factori care pot afecta atât relațiile personale, cât și sănătatea psihică a bărbaților. Printre acești factori se numără aspectele psihologice, stilul de viață și impactul metabolismului asupra sănătății sexuale. Este esențială adoptarea unei abordări holistice în tratamentul acestor probleme de sănătate, care include soluții variate, de la produse naturiste la tratamente active, pentru a sprijini o recuperare completă și eficientă.
Am stat de vorbă cu Prof. Univ. Dr. Bogdan Geavlete, medic primar urolog.
Care sunt cauzele comune ale disfuncțiilor erectile la bărbați?
Exceptând cauzele anatomice, adică: malformații vasculare sau fistule post traumatice, afectarea practic a vascularizației specifice zonei urogenitală, organelor genitale externe masculine, prin lovituri sau afectarea inervației, a nervilor care asigură sensibilitatea și, în același timp, mecanismul erectil.
Dând deoparte că astfel de situații sunt extrem de rare, cauze sunt multiple și întrepătrunse. Le-aș pune în două categorii mari. Sunt cauze de ordin psihologic: stresul, oboseala și, în același timp, cercul vicios psihologic despre care vorbeam mai devreme, adică îngrijorarea care funcționează. Le spun pacienților tot timpul că au anti-afrodisiacul perfect.Îngrijorarea că s-ar putea repeta sau s-ar putea întâmpla așa ceva asta este o parte din probleme și aici e foarte importantă discuția cu un medic specialist și, eventual, chiar și o consiliere psihologică, astfel încât aceste presiuni asupra psihicului sunt foarte puternice. Poate fi cel mai bun adversar al nostru, dar și cel mai redutabil adversar. Cu psihicul trebuie să lucrăm, aceasta este o primă mare zonă de interes în abordarea acestei categorii de pacienți.
Cea de a doua categorie de probleme este reprezentată de problemele de ordin metabolic, adică lipsa de activitate fizică, de antrenament, viața sedentară, absența unui regim alimentar corect, consumul excesiv de glucide și lipide, obezitatea, repet, sedentarismul, fumatul, care afectează exact microvascularizația, vascularizația fină terminală la fel, extrem de importantă în mecanismul erectil. Tot acest sindrom metabolic complex, din păcate, caracterizează mulți dintre pacienții secolului XXI care nu au timp să facă sport, nu țin regim, mănâncă haotic, mănâncă fast food, alimente nesănătoase până la urmă. Asta înseamnă depunere de lipide, de plăci de aterom, inclusiv pe aceste vase care ne interesează pe noi foarte mult în contextul mecanismului erectil.Deci, tot acest cerc vicios trebuie întrerupt cu o consiliere corectă și cu un regim de viață sănătos.
Sportul e foarte important, evitarea exceselor, excesul de alcool, evitarea tutunului și, bineînțeles, mai este și o completare a acestui tablou clinic dislipidemic, pentru că pot fi afecțiuni care, într-adevăr, îngreunează și mai mult mecanismul erectil, cum ar fi, de exemplu, diabetul care, de asemenea, afectează microvascularizația. Diabetici nu sunt toți pacienții cu dispoziție erectilă, nici măcar o parte relevantă și, atunci, acestea sunt cele două axe pe care trebuie să ne îndreptăm în momentul în care tratăm un astfel de caz: partea psihologică și partea metabolică.
Cum pot afecta disfuncțiile erectile relațiile personale ale bărbaților?
Pentru stima de sine este evident un downgrading major. În relațiile de cuplu poate fi o problemă trenantă, o problemă care întrerupe practic armonia de cuplu și aici, din nou, apare un cerc vicios. Cu cât se repetă, cu cât pacientul se simte mai frustrat, partenera lui, de asemenea, este nemulțumită, caută explicație, se autonvinovățește. Practic nimic bun în toate astea.
Este o problemă, disfuncția erectilă și aici sunt discuții și într-un capitol din ghidul European, e o problemă de cuplu. Nu este o problemă care privește exclusiv partenerul, bărbatul. Relațiile interumane, în primul rând, alungă siguranța de sine și creează anumite probleme psihologice și o acumulare de stres care afectează viața de zi cu zi, nu doar în momentul în care ajunge acasă. Atunci viața sexuală ajunge o corvoadă. Intervine stresul și pacienții povestesc ,,Doamne, când mă gândesc că trebuie să fac sex și că iar se întâmplă și că iar mă cert cu ea și nu e bine”. Practic, aici este foarte important de reglat această problemă, de aflat cauzele, de luat toate măsurile, de dat un tratament care, mă rog, nu trebuie să rezolve dintr-odată, dar să îmbunătățească viața sexuală. Impactul psihologic este unul foarte important, extrem de semnificativ și impactul, până la urmă, asupra vieții de familie, asupra vieții de cuplu. Este recomandată participarea la ședințele de psihoterapie și a partenerei. În felul acesta, lucrurile se pot discuta, se pot explica, se poate ajunge la un echilibru pentru că, până la urmă, e o problemă care privește ambii parteneri.
În al doilea rând, în mod cert, teama, frustrarea bărbatului, 100% nu ajută. Dacă ia o pastilă pe ascuns când merge la toaletă că poate doar, doar o să fie totul bine, asta clar nu este o soluție sau, cel puțin, nu una pe termen mediu și lung. Pentru că problema de disfuncție erectilă, una dintre principalele caracteristici este că revine pe fond de stres, cum spuneam mai devreme, revine pe fond de oboseală, din lipsa de comunicare între partenerii de cuplu. Atunci, fiind o problemă care privește doi oameni, trebuie rezolvată în doi. De fapt, în 3. Și cu medicul specialist sau și cu psihologul.
Deci clar, abordarea disfuncției erectile, poate e cel mai important mesaj al discuției noastre, trebuie să fie o abordare holistică. Atât holistică medical (probleme metabolice, de regim de viață), holistică psihologic (consiliere, discuție cu psiholog, discuție cu partenera și consilierea de cuplu) și holistică familială pentru că în familie începe rezolvarea. Da, asigurarea liniștii, dacă vreți, a bărbatului a armoniei de cuplu este extrem de importantă.
Care sunt cele mai frecvente disfuncții sexuale întâlnite la bărbați și în mod special la bărbatul tânăr?
Este o problemă reală de sănătate publică a secolului XXI. Disfuncția erectilă se manifestă la vârste din ce în ce mai tinere ale bărbatului. Din păcate, condiționalitatea este una extrem de largă.
Debutul, de obicei, este unul trenant, lent, ascendent, dacă vreți, în sensul negativ. Începe pe bază de stres, cu câteva mici eșecuri, să le numim așa, în actul sexual și continuă, din păcate, cu o preocupare excesivă a pacienților și o îngrijorare de repetarea unor astfel de probleme. Asta se caracterizează ca fiind disfuncție erectilă de intensitatea ușoară sau medie.
Care sunt simptomele la care ar trebui să fie atenți?
În cazul în care o astfel de problemă se repetă, acesta ar fi primul semn, desigur, oricine a avut un eșec și în tinerețe și în tinerețea ulterioară să spunem așa, adică spre vârsta maturității. Însă, repetarea unor probleme de tipul: pierderea erecției pe parcursul actului sexual sau imposibilitatea ejaculării sau, dimpotrivă, ejacularea precoce după o durată scurtă de 1, 2, 3 minute ale actului sexual și repetarea unor astfel de aspecte de minim 3-4 ori pot să caracterizeze debutul unei disfuncții erectile.
Asta nu înseamnă neapărat o boală organică. Asta trebuie pacienții să realizeze. Dar, adresarea către un medic specialist este cel mai bun lucru pe ca îl poți face. De ce? Păi, în primul rând că automedicația nu se recomandă. Suplimentele de tot soiul sau chiar și medicația activă pe care o găsim în farmacie sau la benzinării, nu sunt soluția.
În al doilea rând, în momentul în care discută cu un medic specialist urolog, primul efect este acela că, în primul rând, pacientul primește răspunsuri. În al doilea rând, presiunea psihologică , teama ca un astfel de eveniment să se repete scade sau este îndepărtată pentru că are un sfat medical, identifică dacă există anumite probleme care trebuie rezolvate. În felul acesta nu mai apare acel cerc vicios al preocupării: ,,Ce mă fac dacă se repetă? Ce fac dacă se întâmplă din nou să nu am erecție sau să nu pot finaliza actul sexual? Mă fac de râs în fața partenerei” și așa mai departe.
Din punct de vedere psihologic, dar și medical pasul corect este un consult de specialitate.
Care sunt factorii care cauzează probleme sexuale la bărbații de 20-30 de ani?
Sincer și acesta este un simptom al societății moderne, societății secolului XXI. Nu prea exista această problemă în urmă cu un deceniu, să zicem. Mecanismul este de ordin psihogen 90% și ceva din cazuri. Bineînțeles că există și tineri obezi, extrem de sedentari, cu un status postural și funcțional defavorabil. Dar nu sunt foarte mulți. Însă partea psihogenă, preocuparea excesivă pentru actul sexual, obsesia (deși nu este un termen medical) sunt realități specifice diverselor influențe din mediul online, din cercurile de prieteni, din anturaj și acolo, din nou, neadresarea către un medic specialist nu va rezolva absolut nimic.
Ba dimpotrivă va adânci acest stres, aceste probleme autoinduse și pacienții aceștia tineri simt că nu fac față, că este ceva în neregulă cu ei, caută disperați o soluție rapidă, se ascund, mint.
Sunt o serie de factori agravanți care funcționează tot în direcția accentuării disfuncției erectile. Primul pas este consultul de specialitate și ulterior, eventual, consilierea psihologică.
Ce ingrediente din produsele naturiste ar trebui vizate în tratamentul disfuncțiilor sexuale?
Desigur, aici există, după cum bine știm, o varietate de alternative terapeutice.
Îmi amintesc că, în urmă cu câțiva ani de zile, când pentru problemele de acest gen, pe disfuncția erectilă, abordarea tradițională era să dai o rețetă cu vreo 6-7 produse, vitamine, minerale și așa mai departe, în speranța că poate lucrurile vor merge mai bine.
Din fericire, medicina a evoluat și acum avem compuși de sinteză care combină avantajele mai multor produse într-o singură pastilă. Evident, și aderența pacientului la un tratament cu 6-7 produse era una scăzută și pe termen scurt sau foarte scurt.
Dintre produsele naturale recunoscute, tribulus, ginseng, maca, ghimbirul și, bineînțeles, în completare cu zincul și seleniul, care au un rol foarte important în contextul funcției sexuale. Sunt dintre compușii recunoscuți.
Un produs care reușește să-i combine, clar are atribute reale. O dată, are șansa unei complianțe satisfăcătoare și, în al doilea rând, întrunește mai multe condiții, mai multe căi metabolice de a îmbunătăți atât funcția erectilă, cât și libidoul.
Care este diferența dintre un produs activ și un produs pe bază de plante, administrat pe termen lung?
Produsele active nu sunt o soluție pe termen lung. Exclus așa ceva. Se acumulează reacții adverse. Unii pacienți spun că parcă nu mai resimt că le rezolvă problema la fel de bine. Deci să dai numai produse active e ca și când ai tura motorul, dar fără să-i pui ulei și benzină.
Compușii naturali creează baza fiziologică a unei funcții sexuale normale: apariția erecției, a menținerii sau îmbunătățirii libidoului. Dacă nu îmbunătățim metabolismul prostatei, metabolismul sexual, atunci un stimulant activ va avea cel mult un efect de moment. De asemenea, nu e o soluție. Ce faci? Te plimbi cu pastilele în buzunar și aștepți poate ai ocazia sau poate vrea soția și te duci repede și o iei înainte că poate doar, doar o să fie bine? Clar nivelul de expectanță nu va fi niciodată satisfăcut și nu rezolvă problema de bază. Nu o să intrăm în foarte multe detalii de mecanisme fiziopatologice.
Ca orice organ, ca orice funcție a corpului uman și funcția sexuală, partea aceasta urogenitală de reproducere și de activitate sexuală trebuie întreținută, trebuie ajutată, iar acest ajutor metabolic intrinsec prin mecanisme fine se poate face cu ajutorul produșilor pe care i-am menționat mai devreme și care sunt foarte importanți: tribulus, maca, ghimbirul. Deci aceștia sunt compuși care, laolaltă cu zincul și seleniu, clar rezolvă problema la modul de asigurare favorabilă a întregului aparat urogenital în direcția vieții sexuale și fără asta degeaba luăm noi pastile, compuși activi pentru că, peste o săptămână sau două sau trei luni, ne vom afla în exact aceeași situație, nereușind să rezolvăm fondul problemei.
Primul sfat ar fi îndreptarea către un medic specialist, consultul de specialitate, astfel încât să putem avea un ghidaj, să putem identifica primele cauze, deschiderea față de parteneră, regim de viață și consiliere psihologică.