Disfuncțiile sexuale pot afecta profund stima de sine, relațiile de cuplu și calitatea vieții, însă cu ajutorul unui specialist, aceste provocări pot fi abordate eficient. Am stat de vorbă cu psihoterapeutul Mihaela Nikolic pentru a înțelege care este impactul real al acestor probleme asupra vieții de cuplu și care sunt cele mai eficiente abordări în cazul pacienților care se confruntă cu probleme sexuale.
Cât de importantă este terapia psihologică în tratarea disfuncțiilor sexuale?
În ceea ce privește disfuncția erectilă la bărbați, este important să abordăm această problemă dintr-o perspectivă integrată, care include aspectele medicale, sociale și psihologice.
Disfuncția erectilă este o problemă dificilă, care afectează starea de bine și echilibrul emoțional al unei persoane, indiferent de contextul său individual. Este adevărat că fiecare individ are provocări personale, însă experiențele comune de supărare, tristețe, frustrare din cauza unei vieți sexuale diminuate sunt extrem de puternice.
Tocmai de aceea, terapia psihologică joacă un rol fundamental. Adesea, ideea că doar tratamentul medicamentos este suficient pentru rezolvarea disfuncției erectile este greșită și este important să recunoaștem că mintea și corpul sunt interconectate, iar problemele psihologice contribuie la disfuncția erectilă și invers.
Ce presupune terapia psihologică în cazul pacienților cu disfuncții sexuale?
Prin terapia psihologică, identificăm detaliile care stau la baza disfuncției erectile a pacientului. Obsesiile legate de viitorul eșec sau îngrijorările referitoare la performanța sexuală afectează profund sănătatea mentală și relația de cuplu, amplificând problema în sine.
O abordare terapeutică integrată, care combină terapia psihologică cu alte intervenții precum schimbarea stilului de viață, combaterea obezității, reducerea sedentarismului și, nu în ultimul rând, limitarea consumului de alcool, aduce beneficii semnificative pentru majoritatea pacienților.
Este important să înțelegem că fiecare soluție terapeutică vine cu propriile sale limitări și că nu există o abordare standard care să se potrivească tuturor cazurilor. Și aici mă refer la faptul că această problemă apare și în cuplurile tinere, și în cele mature. Diferența o fac doar experiențele și atitudinea între parteneri, dialogul – la unii lipsește cu desăvârșire, alții își reproșează prea mult, și atunci discuțiile trebuie canalizate pe nevoia fiecărui cuplu.
Care este impactul real al acestor probleme asupra vieții de cuplu?
Un cuplu tânăr, 35 de ani, în care bărbatul este implicat într-un proiect stresant. Acesta constată că se confruntă cu disfuncție erectilă. Partenera, supărată, crede că domnul are o relație extraconjugală deoarece vine obosit de la serviciu, este epuizat, se retrage în cochilia lui, iar lucrurile denaturează. Partenera îl îndrumă către medicul specialist urolog, iar el, speriat și confuz, îi urmează sfatul, dar nu știe de ce. După consultul de specialitate și stabilirea diagnosticului, au fost direcționați către mine. Am discutat separat cu ambii parteneri și am descoperit că problemele de la locul de muncă, presiunea și anxietatea domnului au influențat relația lor. Din fericire, soția a fost receptivă, deschisă, a acceptat să lucrăm împreună, eu devenind mediator între cei doi și facilitând discuțiile în vederea rezolvării problemelor din cuplu care între timp s-au adâncit.
În urma discuțiilor, încrederea femeii a crescut, anxietatea bărbatului a scăzut. Am continuat medierea între cei doi, identificând probleme de comunicare și încredere. Apoi am observat stresul și presiunea profesională pe care el le resimțea în cadrul proiectului său și l-am ajutat să înțeleagă și să gestioneze emoțiile. Am construit un cadru de încredere și am oferit sprijinul necesar pentru ca acești doi parteneri să depășească provocările și să-și îmbunătățească relația.
Aș mai avea un exemplu: un cuplu care este matur, cu experiență de viață, în căsnicie, în relație. Domnul are peste 60 de ani, doamna în jurul vârstei de 55 de ani. Domnul mi-a explicat simplu și la obiect că se confruntă cu o disfuncție erectilă, iar în momentul contactului sexual, el este jenat, îl doare. Aceeași reacție o are însă și partenera, numai că cei doi nu mai comunică.
I-am explicat pacientului că este necesar un consult urologic de specialitate, iar doamna ar trebui să consulte un medic specialist ginecolog, deoarece, după 50 de ani, când femeile intră la menopauză, apare uscăciunea vaginală. După ce au mers și au primit tratament, ambii medici specialiști i-au îndreptat către terapie psihologică. De ce? Pentru că între timp a crescut tensiunea în cuplu.
În urma ședințelor pe care le-am avut, am identificat lipsa dialogului și reticența de a discuta despre problemele de sănătate sau aspecte pe care terapia psihologică le abordează cu succes.
M-am așteptat ca acest cuplu, care are în spate ani de conviețuire, să fie mult mai deschis, dar a fost total opus. Se pare că atunci când partenerii au probleme de dinamică sexuală, acesta să fie un subiect tabu.
Am continuat terapia cu cei doi, i-am învățat să-și exprime sentimentele și acum au o relație sănătoasă.
Dacă ar fi să ne gândim la cele două cazuri pe care nu le-am ales întâmplător, apare această problemă pe care o observ tot mai des: lipsa comunicării și neîncrederea care afectează foarte grav cuplurile. Prea puțini înțeleg că anxietatea și depresia contribuie la disfuncția sexuală și viceversa, iar terapia psihologică se dovedește a fi foarte importantă în aceste situații.
Fiecare cuplu are propria sa dinamică, iar abordarea terapeutică e necesar să fie personalizată. Nu putem avea un șablon pentru toate cuplurile. Rolul nostru ca psihologi este în primul rând să identificăm cauzele profunde ale problemelor și să promovăm un mediu de comunicare deschis și de încredere în relație. Apoi este esențial ca ambii parteneri să fie dispuși să-și exprime sentimentele și să lucreze împreună pentru a construi o bază sănătoasă într-o relație sănătoasă.
Satisfacția profesională pe care o am cu majoritatea pacienților care mi-au cerut ajutorul mă motivează să merg pe acest drum și să adaptez strategiile terapeutice în funcție de nevoile fiecărui pacient, ținând cont că fiecare pacient este unic.
Cum îți recapeți încrederea în tine dacă te confrunți cu probleme sexuale?
Din punct de vedere emoțional, bărbații care au probleme erectile e clar că au și o stimă de sine scăzută. Însă nu există pastilă pentru încredere. Există lucru în cuplu, conștientizarea că se confruntă cu o problemă, verbalizare atunci când pacienții ajung într-o situație disperată, dar nu pastille care să aducă stare de bine și încredere în sine.
La baza fiecărei relații ar trebui să stea cele două lucruri foarte importante: încrederea și prezența partenerului în viața celuilalt, adică susținerea. Cele două elemente sunt foarte importante în toate cuplurile.