Se întâmplă deseori ca atunci când încerci să scapi de kilogramele în plus, după o vreme deloc îndelungată să constați că acestea au revenit. Este ceea ce specialiștii numesc efectul yo-yo, iar recent cercetătorii de la ETH Zurich au descoperit că acesta are legătură cu epigenetica.
Ce este epigenetica?
Epigenetica reprezintă studiul mecanismelor biologice care pot porni și stopa expresia genelor. Dacă secvența genetică este stabilă și moștenită de la părinți, markerii epigenetici sunt mult mai dinamici. Aceștia pot fi influențați de factori precum mediul înconjurător, alimentația sau starea corpului, inclusiv obezitatea. Deși flexibili, markerii epigenetici pot rămâne neschimbați pentru ani sau chiar decenii, influențând activitatea genelor în celulele noastre.
Obezitatea lasă o „amprentă” epigenetică
Echipa de cercetători de la ETH Zurich a studiat efectul yo-yo la șoareci pentru a afla cauzele moleculare. Analizând celulele adipoase ale șoarecilor supraponderali, precum și ale celor care slăbiseră în urma unei diete, ei au descoperit modificări epigenetice specifice cauzate de obezitate. Aceste modificări persistau chiar și după pierderea în greutate. Pentru a confirma aceste constatări, cercetătorii au analizat mostre de țesut adipos uman prelevate de la persoane care suferiseră intervenții chirurgicale pentru reducerea stomacului sau bypass gastric. Deși au studiat mai mult expresia genelor decât markerii epigenetici, rezultatele au fost similare cu cele observate la șoareci.
Nu se știe cât timp pot celulele adipoase să rețină memoria epigenetică a obezității, iar cercetătorii susțin că momentan nu există tratament pentru a elimina această „amprentă”.
Studiul a fost publicat în revista Nature.