Osteoartrita (OA) este o boală progresivă a articulațiilor și reprezintă nu mai putin de 83% din totalul bolilor cronice articulare, fiind cea mai comună cauză a dizabilitatilor în rândul persoanelor în vârstă din întreaga lume.
În 2017, peste 300 de milioane de cazuri de osteoartrită de șold și genunchi au fost raportate la nivel mondial, iar acest număr este de așteptat să crească și mai mult în viitor, în special în rândul femeilor.
Deși OA poate afecta articulațiile mici, medii și mari, genunchiul este cel mai frecvent afectat, până la 1 din 8 persoane cu vârsta peste 60 de ani fiind diagnosticate cu OA simptomatică a genunchiului. Osteoartrita afectează întreaga structură articulară si implică mai multe procese și mecanisme cum ar fi: formarea si distrugerea cartilajului articular, procese inflamatorii, precum si procese ce țin de sistemul imun.
Simptomele osteoartritei
Simptomele asociate cu degradarea cartilajelor articulare sunt: durerea, rigiditatea, inflamația articulației și pierderea mobilității. Durerea este simptomul predominant al OA și este cea care îi determină de obicei pe cei afectați să solicite îngrijiri medicale. Durerea în OA este de obicei agravată de utilizarea articulațiilor și ameliorată prin odihnă. În stadiile incipiente ale bolii, simptomele, inclusiv durerea, sunt adesea intermitente, devenind mai frecvente și mai severe pe măsură ce boala progresează.
Caracteristica patologică a OA se referă în principal la pierderea cartilajului articular, care este de obicei recunoscută pe radiografiile simple ca o reducere a spațiului articular. Pierderea cartilajului și afectarea structurii articulațiilor este legată de încercările de reparare ale organismului, cu formarea de os nou și aparitia osteofitelor (cunoscute popular sub denumirea de “ciocuri’, aceste excrescențe se dezvoltă în timp). OA este acum recunoscută pe scară largă ca o boală care implică întreaga articulație, inclusiv ligamentele, meniscul, membrana sinovială (membrana care captușește articulația) și capsula articulară.
Factorii care pot duce la apariția osteoartritei
Principalii factori care pot fi incriminați în apariția osteoartritei sunt: vârsta, excesul de greutate, suprasolicitarea articulațiilor, sindromul metabolic, predispoziția genetică și profilul hormonal.
Cum poate fi combătută
Osteoartrita este tratată cu medicamente analgezice și medicamente antiinflamatoare, în principal medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), scopul principal fiind acela de a ameliora simptomele.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) utilizate în prezent în OA pentru a suprima durerea și inflamația au efecte dăunătoare asupra tractului gastrointestinal, rinichilor și ficatului. Medicamentele convenționale precum AINS și corticosteroizii nu au capacitatea de a suprima progresia bolii, neglijându-se faptul că AINS calmează durerea, însă pot agrava procesul de eroziune, așa cum este demonstrat prin studii clinice ample, grăbind de fapt procesul de degradare cartilaginoasă. Astfel se constată o nevoie imensă de dezvoltare de produse farmacologice cu mai puţine efecte secundare și care pot suprima degradarea țesutului articular.
La nivel global, există o tendință în creștere de utilizare a nutraceuticelor (suplimente alimentare folosite pentru a susține sănătatea), cu scopul de a preveni sau întârzia degradarea cartilajului articular la pacienții cu OA. Un exemplu în acest sens este extractul de gheara diavolului (Harpagophytum procumbens), plantă ce crește în regiunea Kalahari din Africa de Sud și care este utilizată în întreaga lume ca remediu tradițional pentru tratarea durerilor articulare asociate cu OA și afecțiunile reumatice ușoare. Această plantă s-a dovedit a avea efecte antiinflamatorii și analgezice, cu reactii adverse reduse în comparație cu AINS, acest aspect făcând-o un potențial agent terapeutic în OA.
Adesea sunt utilizate suplimente alimentare care au în compoziție, pe lângă extractele de Harpagophytum si, glucozamină + sulfat de condroitină cu scopul atât pentru a echilibra balanța între formarea și distrugerea de colagen articular, cât și pentru a reduce durerea locală și a îmbunătăți mobilitatea articulară.
Harpagozida, principala componentă bioactivă a extractului de rădăcină de Harpagophytum procumbens, eficientă în osteoartrită și dureri lombare
Atât harpagozida (compusul pur), cât și extractele din gheara diavolului au efecte anti-reumatice, antiinflamatorii și analgezice puternice. Conform Farmacopeei Europene, produsele comerciale cu gheara diavolului ar trebui să conțină cel puțin 1,2% harpagozidă.
Un studiu in vitro din 2015 a demonstrat potențialul harpagoziei de a suprima producția de factori proinflamatori (citokine(IL-6)) și proteazele (MMP-13) care degradează matricea cartilajului articular. Eficacitatea ghearei diavolului a fost investigată în mai mult de 50 de studii pe oameni. Indicațiile au fost în primul rând boli degenerative ale articulațiilor, precum și dureri lombare.
Studiile au utilizat o varietate de metode, cu diferite preparate de gheara diavolului și doze zilnice de harpagozidă, variind de la mai putin de 30 mg la mai mult de 100 mg.
- Există dovezi moderate de eficacitate pentru:
(1) utilizarea unei doze zilnice de 60 mg harpagozidă în tratamentul osteoartritei coloanei vertebrale, șoldului și genunchiului;
(2) utilizarea unei doze zilnice de 100 mg harpagozidă în tratamentul exacerbărilor acute ale durerii lombare cronice nespecifice; și
(3) utilizarea unei doze zilnice de 60 mg harpagozidă care nu este inferioară la 12,5 mg rofecoxib pe zi pentru durerile lombare cronice nespecifice (NSLBP) pe termen scurt.
- Există dovezi puternice pentru utilizarea unei doze de 50 mg harpagozidă în tratamentul exacerbărilor acute în NSLBP cronic.
Studiile clinice pe oameni au arătat că administrarea de extract de rădăcină de Harpagophytum procumbens a fost capabilă să îmbunătățească tabloul clinic al pacienților cu OA, în ceea ce privește durerea și limitarea mișcărilor.
Raportat la siguranța clinică a utilizării pe termen scurt și lung (în medie 30-60 de zile, în mai multe studii pe termen lung până la 54 de săptămâni), aceasta a fost descrisă ca fiind sigură și bine tolerată, cele mai raportate evenimente adverse fiind de natură gastrointestinală ușoară. S-a stabilit, de asemenea, că sunt necesare investigații de siguranță suplimentare și mai riguroase. În ceea ce priveste perioada de sarcină si alăptare, datele in vitro sugerează efecte spasmogene și uterotonice asupra mușchilor uterini ai mamiferelor. În absența unor date in vivo adecvate, utilizarea în timpul sarcinii și alăptării trebuie făcută cu precauție.
Pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii, Harpagophytum procumbens demonstrează eficacitate analgezică, ameliorând durerea asociată bolilor inflamatorii și degenerative. Acest efect analgezic este legat de producția de COX-2 și prostaglandină E2 (PGE2), împreună cu inhibarea sintezei prostaglandinelor. Prin urmare, pentru persoanele care suferă de afecțiuni precum osteoartrita, harpagozidele, joacă un rol crucial în modificarea percepției durerii și, astfel, îmbunătățirea stării clinice a pacienților.
Proprietățile analgezice și antiinflamatorii ale Harpagophytum procumbens reduc durerea, rigiditatea și inflamația articulațiilor afectate, jucând un rol fundamental în activitatea sa antiartritică. În plus, proprietățile condroprotectoare ale plantei ajută la păstrarea integrității cartilajului și pot încetini progresia bolii.
Astfel în durerea din osteoartrită de primă intenție ar trebui să se recurgă la produse pe bază de Harpagophytum procumbens (gheara diavolului) în doze de 40mg harpagozidă pe zi datorită mecanismului antiinflamator și antialgic complex al acestora prin care se obține rapid calmarea inflamației și a durerii (maximum 1 oră), dar și protejarea cartilajului articular prin mecanisme suplimentare de acțiune condroprotectoare.
În plus, se poate recurge apoi la antiinflamatoare locale, datorită riscului redus de a dezvolta reacții adverse sau la analgezice fără mecanism de acțiune antiinflamator (paracetamol) ce pot fi folosite pe termen lung în doze mici sau medii.
Bibliografie
Hamid R. F.,Najme R., and Bahareh E.,’The Efficacy of Harpagophytum procumbens in Patients with Knee Osteoarthritis’, A Randomized Active-Controlled Clinical Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine,Volume 2021, 19 oct.2021 https://shorturl.at/NGSAM
E. Curtis, N. Fuggle, S. Shaw et al., “Safety of cyclooxygenase-2 inhibitors in osteoarthritis: outcomes of a systematic review and meta-analysis,” Drugs & Aging, vol. 36, no. S1, pp. 25–44, 2019, https://www.researchgate.net/publication/332969775_Safety_of_Cyclooxygenase-2_Inhibitors_in_Osteoarthritis_Outcomes_of_a_Systematic_Review_and_Meta-Analysis
X. Liu, G. C. Machado, J. P. Eyles, V. Ravi, and D. J. Hunter, “Dietary supplements for treating osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis,” British Journal of Sports Medicine,vol. 52, no. 3, 2018, pp. 167–175. https://bjsm.bmj.com/content/52/3/167
Terence W O’Neill, David t. Felson. Mechanisms of Osteoarthritis (OA) Pain,SpringerNature, Current Osteoporosis Reports, 2018, 16:611–616 https://link.springer.com/article/10.1007/s11914-018-0477-1
Loeser RF, Goldring SR, Scanzello CR, Goldring MB. Osteoarthritis: A Disease of the Joint as an Organ. Artrită Rheum. 2012; 64:1697–1707 https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3366018/
Abdul Haseeb, Mohammad Yunus Ansari, Tariq M. Haqqi, Harpagoside Suppresses IL-6 Expression in Primary Human Osteoarthritis Chondrocytes, Journal of Orthopaedic Research, April 2016
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jor.23262
Antonio Carlos Vital Jr.et. all, The Therapeutic Potential of Harpagophytum procumbens and Turnera subulata and Advances in Nutraceutical Delivery Systems in Neurodegenerative Diseases, Pharmaceuticals 2024, 17(5), 660 https://www.mdpi.com/1424-8247/17/5/660
Joel J.G., Sigrun Chrubasik, Eric Manheimer, Harpgophytum procumbens for osteoarthritis and low back pain: A systematic review, BMC Complementary and Alternative Medicine volume 4, Article number: 13 (2004) https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-4-13