Multe dintre femei se sperie atunci când văd peria plină de păr după pieptănare. Care este pragul de fire de păr căzute zilnic care ar trebui să ne îngrijoreze? Care sunt cauzele căderii părului și ce putem face pentru a avea un păr sănătos? Despre toate acestea am stat de vorbă cu Dr. Sabina-Eliza Băloi, medic specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă.
Care este pragul de fire de păr căzute zilnic care ar trebui să ne îngrijoreze?
În mod normal, noi putem pierde până la aproximativ 50-100 de fire, iar dacă această pierdere este mai mare de 200 de fire de păr, trebuie să ne adresăm unui medic specialist.
Majoritatea doamnelor sunt speriate de faptul că atunci când se spală observă foarte multe fire de păr, dar este influențat și de modul în care acestea și-au îngrijit părul. Dacă spălarea este mai rară, pot să pară mult mai multe fire decât este în mod normal să fie vizibilă la o simplă șamponare.
Trebuie să ținem cont de faptul că noi, ca oameni, avem în general între 80.000 și 100.000 de fire de păr și este normal să vedem o pierdere de câteva fire. Este îngrijorător, cum am specificat, dacă sunt peste 200 de fire și atunci, trebuie să excludem o problemă de sănătate și să ne adresăm unui medic specialist.
Care sunt cauzele căderii temporare a părului vs căderii permanente a părului?
Trebuie să diagnosticăm. Pentru aceasta, trebuie să ne prezentăm în cabinet, dar pentru problema temporară poate să fie inclusiv factorul stres implicat, emoțiile puternice, schimbarea domiciliului, schimbarea jobului, poate o decepție, poate un deces, poate o infecție cronică, cum au fost și infecțiile cu SARS-CoV-2, COVID-19.
Pe partea de probleme de sănătate temporare: infecție locală la nivelul scalpului sau de tipul viral sau infecție fungică. Astea sunt mai rare, în general, care să determine, să zic așa, căderea temporară, dar pentru cădere permanentă, în general sunt implicate problemele de sănătate, de tip cicatricial care pot distruge foliculii piloși. Acolo nu se va mai regenera foliculul, niciun tratament de tip topic sau oral pe bază de vitamine nu vor determina regenerarea zonei respective. Altă cauză: probleme cicatriciale de tip lichen plan care sunt, în general, diagnosticate și tratate în cabinetul medicului specialist.
Alopecia androgenetică poate să fie și ea progresivă. Este o problemă care este cu predispoziție genetică și moștenire de familie, cum s-ar zice, care poate să determine micșorarea, miniaturizarea foliculilor piloși și micșorarea densității.
Pacientul se prezintă în general în cabinet, după mulți ani de pierdere insesizabilă. El observă că s-a rărit podoaba capilară, nu observă pierderea în momentul în care face activități cotidiene zilnice sau, eu știu, să observe pe cearceaf, pe pernă, că sunt o fire de păr, spre deosebire de problemele care pot genera pierderea temporară, effluvium telogen. Și atunci este, după cum am menționat, o problemă datorită stresului care este un factor care accentuează.
În general, cu toții suntem afectați de partea aceasta de stres, dar este o problemă de ciclu de creștere temporară, care se va rezolva de la sine sau prin aplicarea de diverse tratamente topice combinate cu tratamente pe bază de aminoacizi și vitamine, administrate oral, pentru a recupera din punct de vedere nutritiv pierderile. Pentru că sunt femei care țin regim restrictiv, diete draconice, își doresc să fie în formă și slăbesc foarte mult în greutate, acest aspect determină pierderea masivă a părului și noi trebuie să corectăm aceste dezechilibre nutriționale.
Poate să fie o problemă temporară și în momentul în care am avut o intervenție chirurgicală și am avut o anestezie generală sau o perioadă de convalescență, de recuperare. Sunt mult mai multe motive pentru pierderile temporare, care în general necesită o anamneză, o discuție în cabinet, astfel încât să observăm factorul declanșator și să încercăm să combinăm tratamente specifice pentru această afecțiune.
Se vede pierderea cam la 9 zile până la 5 luni de la acel aspect care a determinat această pierdere importantă a podoabei capilare și recuperarea va dura în medie între 3 și 12 luni. Deci, pacientul trebuie să înțeleagă că odată ce inițiază un tratament topic, rezultatul nu va fi vizibil după o lună are nevoie de o aplicare constantă și de timp pentru ca firul de păr să crească.
Acesta crește cu 0,35 mm pe zi, ajungând să crească aproximativ 1 cm pe lună, maxim 2 cm, pentru că își va relua ciclul de creștere firesc și substanțele care sunt aplicate la nivelul scalpului pot determina hrănirea mult mai rapidă prin ingredientele pe care acestea le conțin, astfel încât noi să reluăm ciclul normal de creștere și să prelungim faza în care firul de păr se menține în ciclul acesta, anagen, o perioadă mult mai extinsă de timp, adică câțiva ani.
Sunt câteva persoane care au intrat în cartea recordurilor, crescându-le podoaba capilară până la aproximativ 2,5 metri. Dar persoana care se confruntă cu o pierdere, trebuie să conștientizeze că părul nu se va regenera într-o perioadă scurtă de 1-3 luni. Va trebui să aplice constant și să urmeze indicațiile medicului specialist.
Spălarea foarte des a părului sau prinderea acestuia pot duce la căderea excesivă?
Aș specifica că spălarea nu este, să zic așa, o problemă pentru căderea părului, chiar pacienții care își spală mai rar podoaba capilară, scalpul, se confruntă cu probleme de inflamație la nivelul zonei și determină mai degrabă accentuarea căderii părului. Deci, este indicat să ne spălăm ori de câte ori este necesar părul cu șampoane special concepute pentru fiecare fir de păr, astfel încât dacă noi avem probleme dermatologice, acestea trebuie să fie special aplicate cu ingrediente care sunt menite să reducă inflamația.
Dacă ne referim la prinderea părului, aceasta poate să determine căderea, să accentueze partea de pierderea părului prin efectul de smulgere, mai ales atunci când ne referim la coada prinsă în tensiune, aplicarea de extensii, de meșe, care prin tracțiune slăbesc rădăcina firului de păr, creează o inflamație la nivelul acesteia și determină pierderea definitivă pentru zonele în care au fost supuse la acest risc mecanic de tracțiune.
Produsele de styling și instrumentele de coafare pot afecta sănătatea părului?
Da, acestea pot fragiliza părul pentru că implică un efect termic. Sunt folosite temperaturi exagerat de ridicate și acestea pot contribui la degradarea părului și în același timp, slăbirea rădăcinii firului de păr. Practic, părul nu mai este ancorat la nivelul scalpului și dacă noi repetăm zilnic acest procedeu de îngrijire putem să observăm că pe parcursul vieții să avem o podoabă capilară mai rară.
Partea de fixativ poate să inflameze, pot să inflameze și soluțiile pe care pacienții le aplică pentru a îmbunătăți vizual densitatea, adică soluții de colorare și de a reduce vizibilitatea pielii scalpului.
Acestea pot crea inflamații locale și dacă pacientul nu are o rutină de îngrijire corespunzătoare, adică nu îl spală frecvent, acestea pot menține inflamația, iar dacă sunt și dermatite seboreice sau alte afecțiuni dermatologice la nivelul zonei scalpului, pot să fie factori agravanți care, practic, ne determină căderea suplimentară, pe lângă celelalte aspecte hormonale sau de deficiențe nutritive pe care fiecare dintre noi le putem avea.
Cum ne putem proteja părul?
Putem să folosim un spray de protecție termică, astfel încât să reducem partea de încălzire a părului, iar dacă utilizăm unul, să-l utilizăm la o distanță de aproximativ 10-15 cm deasupra capului, astfel încât sursa de căldură să nu impacteze atât de mult textura firului de păr.
De asemenea, putem să reducem aplicațiile de soluții fixativ sau gel și să le înlocuim cu soluții pe bază de vitamine și diverse cocktail-uri care sunt menite să ne ajute să recuperăm densitatea părului și să îi redăm forța, astfel încât firul de păr să se mențină la nivelul scalpului o perioadă mult mai mult extinsă de timp.
O alimentație săracă în nutrienți poate afecta sănătatea părului?
Partea de nutriție afectează foarte mult dacă nu este adecvată sănătatea părului, și mă refer la faptul că majoritatea pacienților se confruntă cu probleme de deficit de vitamina D, de fier, de vitamina B12. Deci, dacă noi nu ne expunem la soare sau nu luăm suplimente care să conțină acest tip de vitamine, putem să experimentăm o cădere mai accelerată a părului.
Majoritatea recurg la diete restrictive și nu își efectuează analizele uzuale de sânge și atunci, în general, iau diverse suplimente care nu sunt neapărat specifice pentru problema lor. În general, este recomandat să dozăm seric nivelul de vitamine, astfel încât să suplimentăm dacă acestea sunt la un nivel insuficient sau avem deficit. Partea de fier poate să fie problematică la femeile care au pierderi masive la menstruație de sânge sau dacă sunt după o sarcină și se confruntă cu un efluviu telogen postpartum și nu pot să suplimenteze, sunt mai delicate tipurile de vitamine care pot fi administrate în această perioadă. Dar există produse special concepute care pot fi dozate pentru aceste situații extreme și nu fac rău fătului sau pentru a proteja de alte probleme de sănătate, pentru că pot fi și alte afecțiuni care este contraindice administrarea de vitamine și atunci totul trebuie personalizat sau luat astfel încât să conțină aminoacizii și vitaminele în general utile pentru partea de regenerare a podoabei capilare.
Eu aș solicita să verifice anual vitamina D, vitamina B12 pentru că dacă avem o alimentație săracă în proteine, putem să experimentăm partea aceasta de deficit de vitamina B12 și majoritatea pacienților observă rărirea la nivelul zonei vertexului și atunci, în momentul în care suplimentăm cu vitamina B12, putem să recuperăm partea de podoabă capilară. Chiar dacă ne expunem la soare, se poate ca noi, în sânge, să nu avem un nivel optim de vitamina D și atunci este ideal ca în produsul pe care îl luăm pentru partea de regenerare să avem și partea aceasta de vitamina D, dar dacă avem un nivel insuficient, posibil să trebuiască să suplimentăm. Este foarte bine să o încercăm să avem o discuție și în funcție de stilul pe care l-am adoptat, chiar dacă este sănătos, să ne gândim dacă porțiile alimentare sunt echilibrate din punct de vedere nutrițional și dacă nu, să suplimentăm. De exemplu, partea de cupru, zinc și calciu, la fel cum am zis și cu celelalte, influențează inclusiv pentru partea de pigmentare a părului.
Sunt suplimente pe piață care ne ajută pentru a reface podoaba și, în același timp, să încetinim partea aceasta de încărunțire, care este firească, în general, peste 30-40 de ani. Adică, de exemplu, dacă noi începem să încărunțit la vârsta de 20 de ani, este o problemă și atunci poate să fie inclusiv datorită acestor deficite, care pot fi foarte simplu verificate la nivelul analizelor de sânge.
Ce tip de investigații sunt recomandate înainte de stabilirea unui tratament pentru căderea părului?
Pentru investigații putem în cabinet să facem cea mai simplă și noninvazivă, adică fără durere, tricoscopia. Este o examinare digitală care ne permite să vizualizăm scalpul și firele de păr, astfel încât să vedem dacă este o problemă de cădere temporară sau hormonală.
Și atunci, în momentul în care noi facem această examinare, putem să punem un diagnostic și să inițiem un plan de tratament specific. De asemenea, sunt recomandate analize de sânge, acestea pot fi uzuale sau în funcție de problemele fiecăruia dintre noi, mai specifice.
Care este diferența dintre Minoxidil și Minoxicapil?
Minoxidilul a fost prima substanță care s-a administrat pentru partea de îmbunătățire a densității părului, pentru că a fost administrat unor pacienți pentru afecțiuni cardiace, pentru scăderea tensiunii arteriale și s-a demonstrat partea de creștere a părului. Dar acest efect advers, în general, nu este apreciat de către femei.
Majoritatea femeilor nu își doresc să aibă parte de creșterea părului la nivelul perciunilor, mustății sau bărbii. Pentru bărbați nu este deranjant, motiv pentru care acest derivat de minoxidil ca și substanță, Minoxicapil ajută prin ingredientele pe care le conține. De exemplu, apigenina este o substanță care are efect de îmbunătățire a vascularizației, așa cum este la substanța de minoxidil, dar aceasta nu are efectele adverse pe care le are cealaltă substanță.
Adică noi nu avem hipertricoză, nu ne crește părul, nu avem durere, nu avem acele migrene sau palpitații care pot apărea de la substanța anterioară. Ce mai este de specificat este partea că avem acest ingredient: acidul oleanolic care ne ajută să reducem concentrația testosteronului și conversia acestuia în dihidrotestosteron.
Deci, practic, el blochează miniaturizarea firului de păr la nivelul scalpului pe zona unde este administrat. În momentul în care noi ne referim la o problemă temporară, soluția poate fi aplicată zilnic fără să implice apariția efectelor adverse. Poate să fie aplicat inclusiv de către femeile care alăptează sau care se confruntă cu partea aceasta de alopecia androgenetică. Poate să fie aplicată și pentru soluțiile temporare, adică de regenerarea părului atunci când ne confruntăm cu o slăbire masivă și observăm că ne cade mai mult păr, iar riscurile sunt doar de a ne plictisi și de a nu mai aplica soluția.
În general, noi trebuie să înțelegem, pentru a avea o eficiență, că trebuie să urmăm minim 3 luni sau la recomandarea medicului, pe viață tratamentul pentru afecțiunile androgenetice, mă refer la alopecie androgenetică, pentru că este o afecțiune progresivă și pacientul necesită aplicare constantă.
Această moleculă, derivatul de minoxicapil, va ajuta pentru inhibarea conversiei testosteronului în dihidrotestosteron și menținerea densității, atât timp cât soluția este aplicată, dar beneficiile majore sunt că nu irită pielea scalpului pentru că are niște ingrediente specifice și, spre deosebire de substanța de minoxidil nu este dizolvată într-o compoziție de alcool, iar în produsul pe bază de minoxicapil, în general, nu sunt folosite uleiuri sau alte substanțe care să irite pielea scalpului. Adică, pacientul nu se confruntă ulterior cu dermatită de contact sau cu alte probleme de sensibilizare la nivelul pielii scalpului.
Cum funcționează Minoxicapil asupra firului de păr?
Putem să combinăm partea de de vitamine și cu soluțiile topice. Dacă ne referim la partea de complex administrat oral, vitaminele ne pot ajuta, și aminoacizii, să refacem grosimea firului de păr prin refacerea nutrienților pe care îi avem în deficit.
Și atunci, în momentul în care noi suplimentăm cu Vitamina D, cu vitamine din grupul B, cu zinc cu cupru, ajutăm părul să își refacă densitatea, să se repigmenteze și să aibă un luciu perfect natural, adică să fie din nou sănătos.
În momentul în care noi aplicăm soluțiile topice, acestea ne ajută prin îmbunătățirea vascularizației, prin faptul că avem apigenină în compoziție și aceasta duce la apariția de noi vase de sânge care ajută rădăcina firului de păr să hrănească, practic, zona scalpului. Firele de păr care sunt în proces de miniaturizare, ele vor primi o substanță nutritivă și oxigen mai mult și atunci, ele se vor reface mult mai repede față de momentul în care noi nu aplicăm un tratament specific la nivelul zonei afectate de miniaturizare.
Celelalte ingrediente, vitaminele, contribuie la întărirea firului de păr. Partea de acid oleanoic ne ajută la reducerea concentrației de testosteron și miniaturizarea este evident încetinită, dar este dependent și de stadiul în care pacientul se află.
Pentru alopeciile incipiente consider că sunt benefice combinațiile dintre tratamentele topice și administrarea de vitamine și aminoacizi oral, iar în stadiile mai avansate există posibilitatea ca tratamentul adjuvant menționat să fie combinat cu terapii regenerative cu partea de transplant de păr sau cu alte proceduri care sunt realizate în cabinet pentru a îmbunătăți intensitatea și pe zonele în care foliculii odată miniaturizați, nu mai pot fi regenerați.