Un studiu recent realizat de Universitatea Oxford și Cancer Research UK arată că persoanele care includ mai mult calciu în dieta lor – echivalent cu un pahar de lapte pe zi – pot avea un risc mai mic de cancer de colon, notează BBC.
Cercetătorii au analizat dietele a peste jumătate de milion de femei pe o perioadă de 16 ani și au descoperit că legumele verzi închise la culoare, pâinea și băuturile vegetale care conțin calciu au avut, de asemenea, un efect protector.
În plus, s-a constatat că un consum excesiv de alcool și carne procesată are efectul opus, crescând riscul de a dezvolta această boală. Specialiștii consideră că o dietă sănătoasă și echilibrată, menținerea unei greutăți sănătoase și renunțarea la fumat sunt cele mai bune metode de a reduce riscul de cancer de colon.
Care este efectul?
Studiul sugerează că acest efect se datorează calciului, provenit fie din alimente lactate, fie din alte surse. Un aport suplimentar de 300 mg de calciu pe zi în dietă, echivalent cu un pahar mare de lapte, reduce riscul cu 17%.
Cerealele pentru micul dejun, fructele, cerealele integrale, carbohidrații, fibrele și vitamina C contribuie și ele la reducerea riscului, dar într-o măsură mai mica.
Este știut deja că un consum excesiv de carne procesată și carne roșie poate crește riscul de cancer de colon, la fel ca și alcoolul. Acest studiu aduce însă mai multe dovezi în acest sens:
Consumul unui pahar mare de vin pe zi, sau 20 g de alcool, crește riscul cu 15%.
Consumul a încă 30 g de carne roșie sau procesată pe zi, cum ar fi o felie de șuncă, crește riscul cu 8%.
Este dificil de cuantificat exact ce înseamnă aceste procente, deoarece riscul de cancer de colon variază pentru fiecare persoană în funcție de stilul de viață, dietă, obiceiuri și genetică.
Care este rolul calciului și în ce alimente se găsește?
Calciul este un mineral important pentru întărirea oaselor și menținerea sănătății dinților, dar există dovezi tot mai multe că protejează și împotriva unor tipuri de cancer.
Calciul se găsește în lapte, iaurt și brânză. Produsele lactate sunt una dintre principalele surse de calciu în dieta britanică (unde cerealele sunt adesea consumate la micul dejun).
Este prezent și în alte alimente, cum ar fi băuturile din soia și orez, pâinea albă, nucile, semințele și fructele precum smochinele uscate, varza creață și sardinele la conservă, dar și în laptele fără lactoză.
Studiul sugerează că acest mineral poate proteja împotriva cancerului de colon „deoarece are capacitatea de a se lega de acizii biliari și acizii grași liberi din colon, reducând efectele lor potențial cancerigene”.
Cât de comun este cancerul de colon?
În 2020, la nivel global, aproximativ 2 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer colorectal, iar estimările sugerează că, până în 2040, numărul cazurilor noi ar putea ajunge la aproximativ 3,2 milioane.
În România, conform GLOBOCAN, în anul 2020 numărul cazurilor de cancer de colorectal poziționa această afecțiune pe locul I, cu 12.983 de cazuri diagnosticate, urmată de cancerul de plămâni, sân și prostată.
Simptomele cancerului de colon includ: modificări ale tranzitului intestinal, cum ar fi scaune mai moi, mai frecvente sau constipație; sângerări din rect sau prezența sângelui în scaun; pierdere în greutate neintenționată; oboseală sau lipsă de aer neexplicate. Este recomandat să consultați un medic dacă observați oricare dintre aceste simptome.