Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune foarte frecventă, legată adesea de obiceiuri alimentare nesănătoase, stres și obezitate.
Boala de reflux gastroesofagian este constituită din totalitatea simptomelor clinice cu sau fără leziuni ale mucoasei esofagiene, produse de refluxul conținutului gastric în esofag, reprezentând o problemă de sănătate publică, cu un impact socio-economic și psihologic foarte important. Astfel, se consideră că boala de reflux gastroesofagian afectează calitatea vieții în egală masură ca și evenimentele coronariene sau afecțiunile reumatologice.
Despre modul de abordare a acestei probleme am stat de vorbă cu dr. Camelia Sărățanu, medic specialist gastroenterologie, în cadrul interviului pe care vă invităm să îl citiți.
Ce simptome specifice ar trebui să determine o persoană să consulte un medic pentru reflux gastroesofagian?
Există simptome tipice pentru boala de reflux gastrointestinal care înseamnă arsură retrosternală numită pirosiz, care poate iradia în epigastru, în gât sau în axilă. Există regurgitații alcaline sau acide, simțite de pacienți sub forma unui gust amar sau acru, și durere retrosternală care nu are legătură cu efortul fizic. Dar, atenție, există și simptome atipice, adică globus – senzația de nod în gât, tuse iritativă, durere în gât, răgușeală sau sughiț.
Este foarte important să fie consultat medicul dacă aceste simptome apar o dată, de două ori pe săptămână și nu sunt calmate de un regim alimentar și de un antiacid.
Simptomele de alarmă în boala de reflux gastroesofagian sunt disfagia, adică greutatea la înghițire, odinofagia, scăderea ponderală, inapetența și anemia, precum și modificări ale alimentației și reducerea aportului caloric din cauza simptomelor pentru că pacientul nu se mai alimentează. Este foarte important ca atunci când sunt semnale de alarmă, pacientul să se adreseze unui medic de specialitate gastroenterolog, care să efectueze investigația numită endoscopie digestivă superioară, să vedă cauza și să dea tratamentul adecvat.
Care sunt opțiunile de tratament pentru refluxul gastroesofagian? Cum acționează un antiacid obișnuit, de exemplu, față de combinația de aligant de sodiu, hidrogencarbonat desodiu și carbonat de calciu?
Dacă regimul alimentar și stilul de viață nu sunt suficiente în controlul bolii de reflux gastroesofagian, se apelează la tratamentul medicamentos. Abordarea terapeutică în boala de reflux gastroesofagian este secvențială, și anume fie administrăm un antiacid care are o acțiune rapidă și pe termen scurt și care practic acționează prin neutralizarea directă a acidului gastric, fie administrăm medicamente pe termen lung, cu acțiune pe termen lung; acestea sunt inhibitoarele de pompă de protoni sau antagoniștii receptorilor de histamină.
Mai există o terapie pe care aș numi-o „de primă intenție”, o combinație care reduce simptomele refluxului gastroesofagian cu 85% față de administrarea în monoterapie a unui antiacid. Această combinație este alginat antiacide, practic, mecanismul este fizic și nu depinde de absorbția sistemică. Alginatul de sodiu formează în mediul acid din stomac un strat protector de gel la suprafața conținutului gastric și a mucoasei gastrice. Concomitent, bicarbonatul de sodiu și carbonatul de calciu, la contactul cu acidul clorhidric din stomac, eliberează CO2 care mobilizează straturile de gel de alginat de sodiu la suprafața conținutului gastric. Și astfel, se creează un strat protector de gel care blochează refluxul conținutului acid în esofag. Și, de aceea, aceste combinații sunt cele mai eficiente.
Ce modificări ale stilului de viață și ale dietei pot ajuta la reducerea simptomelor refluxului gastroesofagian?
Pacientul trebuie să înțeleagă că trebuie să renunțe, practic, la cafea, la alcool, la fumat. Este foarte important ca pacientul să aibă mese echilibrate, reduse cantitativ, să nu sară peste micul dejun, să mănânce puțin cantitativ seara, aproape deloc.
De asemenea, pacienții trebuie să nu se așeze pe pat sau pe fotoliu imediat după ce mănâncă. Este foarte important, dacă sunt mese copioase, să se facă o mică plimbare; de asemenea, evitarea tuturor alimentelor procesate, rântașuri, tocături, sosuri, prăjeli, dulciuri concentrate, condimente, cafea. În același timp, nu trebuie să poarte haine strâmte sau curele care pot determina o constricție, o creștere a presiunii intraabdominale și, de aici, generând simptomatologia specifică bolii de reflux. Și, nu în ultimul rând, să evite stresul prin diferite tehnici de relaxare.
Vă invităm să citiți și interviul cu dr. Camelia Sărățanu despre alimentația modernă, marea provocare provocare a organismului nostru, care poate fi accesat AICI.