Curățarea corectă a tenului acneic este esențială pentru menținerea sănătății pielii și prevenirea agravării afecțiunilor dermatologice. O rutină adecvată de îngrijire poate reduce inflamațiile, îmbunătăți aspectul pielii și preveni apariția unor noi imperfecțiuni. Ce presupune însă îngrijirea corectă a tenului? Aflați răspunsul din interviul cu dr. Mihai Lupu, medic specialist dermato-venerolog și estetică dermatologică.
Care sunt principalele cauze ale apariției acneei și cum influențează igiena pielii evoluția acesteia?
Acneea apare dintr-o combinație de factori: exces de sebum, blocarea porilor, bacterii (mai ales Cutibacterium acnes) și inflamație. Să nu uităm nici de factorii hormonali, genetici și de stilul de viață, pentru că și ele joacă un rol important.
Igiena corectă previne agravarea acneei pentru că ajută la curățarea porilor. Dacă nu-ți cureți tenul, mai ales dacă ai predispoziție la acnee, nu o să poți avea niciodată rezultatele pe care și le dorești. O curățare blândă, cu un produs special conceput pentru tenul acneic poate să facă o diferență vizibilă.
Cât de des ar trebui să ne curățăm tenul dacă avem tendință acneică? Există riscul de a exagera cu spălarea?
De două ori pe zi este suficient – dimineața și seara. Dacă speli tenul prea des sau folosești produse agresive, riști să îndepărtezi bariera naturală de protecție a pielii, ceea ce duce la o reacție de tip "răzbunare" a pielii: mai mult sebum, iritații și chiar mai multe coșuri. Gândește-te că pielea are un echilibru fin – prea multă curățare o destabilizează, prea puțină lasă impuritățile să se acumuleze.
Există diferențe în rutina de îngrijire a tenului acneic în funcție de tipul de piele? Dar în funcție de vârstă?
Da, clar! Un ten gras are nevoie de produse care reglează sebumul (geluri de curățare blânde, acizi exfolianți), în timp ce un ten uscat are nevoie de un echilibru între tratament și hidratare. La adolescenți, acneea este destul de mult influențată de hormoni și răspunde bine la produse cu acid salicilic sau peroxid de benzoil. La adulți, poate fi agravată de stres sau dezechilibre hormonale, iar tratamentele trebuie să fie mai blânde și ceva mai complexe.
Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii atunci când își curăță tenul acneic?
Top 5?
1. Se spală excesiv – Crezând că mai mult înseamnă mai bine, de fapt nu fac decât să-si irite pielea.
2. Folosesc produse agresive – Scrub-uri dure, săpunuri alcaline care usucă și destabilizează pielea.
3. Folosesc apa fierbinte – degresează excesiv și își cresc singuri producția de sebum.
4. Storc coșurile înainte de curățare – aici riscă cicatrici și infecții bacteriene supra-adăugate.
5. Folosesc produse nepotrivite – De exemplu, uleiuri sau creme grele, grase care le blochează porii.
Ce riscuri implică utilizarea unor instrumente precum extractoarele de puncte negre, aspiratoarele de pori etc.?
Deși poate-ți par eficiente, dispozitivele de genu’ ăsta pot să agraveze acneea dacă-s folosite incorect. Cu ele poți să traumatizezi cu succes pielea și să faci mici leziuni care se pot infecta. Apoi urmează inflamația și poate și niște cicatrici. Ai avut vreodată un tricou pătat? Dacă încerci să scoți pata aia și freci prea tare – în loc s-o cureți, strici tricoul. În concluzie, nu pot să recomand asemenea dispozitive.
Ce proceduri profesionale recomandați pentru a îmbunătăți aspectul tenului acneic?
Sunt mai multe și se adresează diferitelor probleme din acnee.
- Terapie cu IPL sau lasere pentru reducerea bacteriilor și inflamației.
- Microneedling cu sau fara PRP și lasere FRAX sau CO2 fracționat pentru regenerarea colagenului și ameliorarea cicatricilor.
- Curățare profesională a tenului pentru eliminarea punctelor negre fără a traumatiza pielea, de tip Hidrabeauty.
Ce tipuri de produse de curățare sunt recomandate pentru tenul acneic și ce trebuie evitat?
Îți recomand geluri de curățare blânde, fără săpun, cu acid salicilic, zinc si ingrediente hidratante si regenerante, de tip dexpantenol. Gelul purifiant de curățare din gama NO SPOT a celor de la Doctor Fiterman e formulat special pentru cei cu tenul acneic. După o lună de folosire o să observi reducerea semnificativă a sebumului și reducerea cu peste 50% a imperfecțiunilor pielii. Cifrele astea le au din studii, nu sunt made-up. Evită, te rog, săpunurile agresive, alcoolul și uleiurile comedogene. Produsele trebuie să curețe eficient, fără să usuce pielea excesiv.
Cât de importantă este hidratarea în cazul tenului acneic și care sunt pașii esențiali în rutină?
Hidratarea e super-importantă! Pielea deshidratată produce mai mult sebum care duce imediat la agravarea acneei. Folosește o cremă hidratantă non-comedogenică cu acid hialuronic si niacinamidă. Alege crema asta în funcție de tipul tău de ten. Există atât variante seboregulatoare și variante pentru tenul uscat.
Care este produsul esențial în rutina băieților cu ten acneic, dacă nu sunt dispuși să urmeze o rutină completă?
Ufff… greu. Aș zice măcar să foloseasca un gel de curățare cu acid salicilic. E cel mai simplu lucru pe care pot să-l facă care să ajute la îndepărtarea excesului de sebum și a impurităților. Dacă vor să facă un efort minim, măcar să-si curețe tenul corect!
Cum acționează combinația de zinc, acid salicilic și dexpantenol din gelul de curățare No Spot și care sunt beneficiile acestor ingrediente pentru tenul acneic?
- Zincul reglează sebumul, are efect antiinflamator si inhibă activitatea bacteriilor de pe piele
- Acidul salicilic pătrunde în pori si dizolvă aglomerările de sebum si celule moarte, prevenind blocarea porilor și apariția coșurilor.
- Dexpantenolul hidratează, calmează pielea și reduce iritația.
E un combo foarte eficient pentru tenul acneic pentru că echilibrează producția de sebum, reduce inflamația și curăță porii fără să agreseze inutil pielea.