Cu siguranță ai citit despre efectele mâncatului excesiv pe termen lung, dar ce se întâmplă atunci când exagerezi la o singură masă?
Efectele pe termen scurt ale consumatului excesiv de alimente
Atunci când mănânci, stomacul se extinde pentru a găzdui mâncarea. În cazul unui exces alimentar, stomacul tău se dilată peste capacitatea sa normală, cauzând presiune și disconfort. Conținutul stomacului ajunge mai greu în intestinul subțire, alimentele rămânând în stomac pentru o perioadă mai lungă de timp, mai ales atunci cand consumi grăsimi, care îți relaxează stomacul. Pentru digestia alimentelor stomacul secretă acid iar excesul alimentar este în strânsă legatură cu cantitatea mare de acid din stomac care poate provoca reflux gastroesofagian și o senzație de arsură.
Pe lângă reflux, mâncatul excesiv poate provoca somnolență, deoarece corpul se concentrează pe digestie, reducând energia disponibilă pentru alte activități. Un alt efect este creșterea glicemiei, mai ales dacă mănânci mulți carbohidrați rafinați.
Efectele pe termen lung ale consumatului excesiv de alimente
Creștere în greutate
Risc crescut de diabet de tip 2
Rezistență la insulină
Rezistență la leptină (hormon important în reglarea greutății corporale și a metabolismului, care controlează pofta de mâncare).
Niveluri ridicate de trigliceride
Pe termen lung, mâncatul excesiv poate duce la creșterea în greutate și la probleme metabolice.
Un studiu publicat în Journal of Eating Disorders (2022) arată că un consum excesiv de alimente bogate în calorii duce la rezistență la insulină (corpul nostru nu mai răspunde așa cum ar trebui la acest hormon care controlează nivelul zahărului din sânge) și creșterea riscului apariției diabetului zaharat de tip 2.
Un alt risc este rezistența la leptină, hormonul care semnalează sațietatea. Când corpul acumulează grăsime, nivelul de leptină crește, dar creierul poate deveni rezistent (nu o mai recunoaște) la semnalul său, ceea ce duce la un cerc vicios de mâncat excesiv.
Trigliceridele, grăsimi stocate în corp, cresc de asemenea, mai ales atunci când consumul de zahăr sau alcool este ridicat.
Ce faci când ai mâncat prea mult
În primul rând nu te învinovăți. Este mult mai important ce faci în cea mai mare parte a timpului și nu ocazional. Consumă ghimbir fie sub formă de ceai sau suplimente alimentare care îl au în compoziție. Va ajuta digestia și va diminua starea de greață. Plimbările sunt și ele de folos pentru digestie și reducerea senzației de preaplin. Și nu uita să te hidratezi bine – alege apa, nu băuturi carbogazoase.
Cum prevenim mâncatul excesiv
Mănâncă la fiecare 3-4 ore pentru a evita senzația de foame extremă.
Măsoară-ți foamea pe o scară de la 1 la 10 și oprește-te la 7 (satisfăcut, nu prea plin).
Mănâncă încet – durează 20 de minute pentru ca stomacul să trimită semnalul de sațietate către creier.
Consumă un snack mic (de exemplu, un pumn de nuci) înainte de masă pentru a reduce senzația de foame.
Mâncatul în exces poate fi inconfortabil pe termen scurt, dar creează probleme de sănătate pe termen lung. Dacă devine un obicei, discută cu un medic sau un nutriționist pentru a identifica soluții potrivite. Fii atent la semnalele corpului, mănâncă echilibrat și evită excesele pentru o sănătate optimă.