Pentru mulți dintre noi, varicele reprezintă la început mai degrabă o problemă estetică decât una de sănătate. Pentru a înțelege care sunt categoriile de persoane mai predispuse la a dezvolta varice, factorii de risc specifici, cele mai comune simptome pe care le putem observa și ne pot determina să mergem la medic, am stat de vorbă cu Dr. Mihai Lupu, medic specialist dermato-venerolog și estetică dermatologică.
Pentru mulți dintre noi, varicele reprezintă la început mai degrabă o problemă estetică decât una de sănătate. Ce sunt varicele și cum se formează ele?
Ca sa nu existe confuzii, varicele sunt niște vene dilatate, de culoare verde, albastru sau violet care se formeazș cel mai des pe gambe. În venele normale ale picioarelor sunt niște valve care lasă sângele să treacă doar într-un sens, de la venele superficiale mai mici către cele mai mari și apoi către venele profunde și la final, către inimă. Contracția mușchilor e ca o pompă care împinge sângele către inimă. Tot mecanismul ăsta se numește întoarcere venoasă. Varicele sau venele varicoase sunt o manifestare a unei defecțiuni a mecanismului.
Care sunt cauzele principale ale apariției varicelor?
Varicele apar din multe cauze: moștenirea genetică (mama sau tata au varice, sau vreunul dintre bunici); în timpul sarcinii există risc crescut de apariție (pentru că în sarcină crește presiunea hidrostatică în vene); obezitatea; traumatismele; vârsta (cu trecerea timpului, colagenul se degradează la fel ca orice alt țesut); statul în picioare sau pe scaun pe perioade lungi de timp și unii factori hormonali.
Ce categorii de persoane sunt mai predispuse să dezvolte varice? Există factori de risc specifici?
Aproape jumătate dintre femei au o anumită formă de vene varicoase. Incidența bolii venoase cronice crește odată cu vârsta și avem date că 80% din femei dezvoltă o formă sau alta până la 80 ani. Procentual, sunt mai multe femei cu varice decât bărbați. În cazul lor, factorii de risc specifici sunt genetica, sarcina și fluctuațiile hormonale.
Care sunt simptomele comune ale varicelor? Când ar trebui să consultăm medicul?
Simptomele comune ale varicelor sunt disconfort, senzație de greutate, mâncărime sau durere surdă. Pacienții pot să aibă și diverse complicații cum sunt: sângerare, ulcerație sau tromboflebită. Din punctul meu de vedere, demararea unui tratament corect cât mai repede încetinește foarte mult evoluția bolii. Recomand verificarea la un dermatolog sau chirurg vascular imediat ce apar primele semne de disconfort. Dacă cer ajutor atunci când încep să se umfle picioarele la final de zi, au o senzație de greutate, simt să miște picioarele noaptea în pat sau au mâncărimi în zonele respective, atunci au cele mai multe șanse de a fi bine.
Ce măsuri preventive pot fi luate pentru a evita apariția varicelor?
Cum le spun și pacienților în cabinet, ciorapii elastici de compresie (așa-zișii ciorapi medicinali) trebuie purtați permanent.
Ciorapii se aleg după o ecografie Doppler vascular - venos și arterial. Trebuie să aibă măsura potrivită (ca la haine) și gradul de compresie bun. Compresia se alege în funcție de gravitatea problemei. Apoi, văd foarte importantă utilizarea de tratament venotonic, sistemic. În mod ideal, tratamentul ăsta sistemic pentru varice trebuie să susțină sinteza colagenului din peretele venelor, să ofere protecție antioxidantă și să elimine excesul de apă din organism.
Ce schimbări ale stitlului de viață pot face pacienții care se confruntă cu această problemă?
Activitatea fizică zilnică este foarte importantă, de orice fel: mersul pe jos, pe bicicletă și
înotul care e foarte bun pentru că favorizează circulația și previne „băltirea” sângelui in vene. În același timp, reducerea greutății corporale scade enorm presiunea din picioare, deci reduce vizibilitatea varicelor.
Ah, și nu uitați de ciorapi elastici.