Căderea părului reprezintă o problemă complexă, care afectează atât femeile, cât și bărbații, având cauze și caracteristici specifice fiecărei grupe. Aceasta poate fi influențată de factori hormonali, genetici, de mediu sau de stilul de viață. Diferitele forme de alopecie se manifestă diferit în funcție de sex și vârstă. Pierderea normală a părului este un proces zilnic, dar există și factori care pot accelera acest fenomen. Consultul medical este esențial pentru identificarea cauzei și stabilirea unui tratament adecvat. Tratamentele disponibile includ produse locale, suplimente și terapii combinate.
Am stat de vorbă cu Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatologie.
Care sunt cauzele căderii părului la femei și bărbați? În ce măsură diferă acestea?
Categoric există diferențe între tipurile de cădere de păr la bărbați și la femei. Există și similitudini pentru că, atunci când vorbim de patologie și căderea părului, alopecia cicatricială sau căderea părului în cadrul unor boli, cum ar fi lichenul, lupusul sau alte afecțiuni de genul acesta, lucrurile sunt comparabile.
Există căderile de păr cele mai frecvente și aici mă refer în special la alopeciile androgenice sau la alte tipuri în care se rărește părul în care sunt diferențe majore, și anume: la femei se observă în special o rărire uniformă a părului, firul de păr este mai subțire, este mai fragil, dar nu rămân goluri, nu rămân locuri fără păr. Pur și simplu părul este mai rar.
La bărbați este o cădere etapizată. Într-o primă fază apar ceea ce se numesc golfurile, cumva se rărește părul în dreapta și în stânga. Mai puțin sesizabile pentru că domnii sigur știu să mascheze acest lucru și cu ajutorul specialiștilor, își dau părul pe spate, fac cumva să pară totul natural, dar este o cădere a părului. Această cădere continuă, se face un gol în față, urmează un gol în creștet. De obicei, se finalizează, din păcate, cu acea situație în care nu mai avem păr decât pe lateralul capului. Deci sunt diferențe între aceste tipuri de cădere de păr între sexul feminin și sexul masculin.
În cazul femeilor, cum influențează schimbările hormonale, inclusiv sarcina și menopauza, ciclul de creștere a firului de păr?
Sunt și lucruri adevărate, sunt și mituri cum că totuși căderea părului este cauzată foarte mult de factorii hormonali, factorii endocrini. Da, până la un punct este adevărat și ați sesizat foarte bine. De exemplu, în perioada sarcinii, când avem un nivel crescut de estrogen care ne protejează sau de progesteron, părul nu cade. Și ați văzut, este imaginea aceea a femeii extrem de frumoase, femeii gravide cu părul frumos, cu tenul curat, toate lucrurile acestea. După naștere, în momentul în care, din punct de vedere hormonal, lucrurile încep să intre în normalitate, sigur, începe acea cădere din ce în ce mai accelerată a firului de păr. Deci hormonii au, într-adevăr, un rol în ceea ce înseamnă păstrarea sau pierderea podoabei capilare.
Un rol important în pierderea părului îl au însă hormonii androgeni. De aceea vorbim despre această alopecie androgenică. Și nu atât hormonii androgeni, de aceea spuneam că este parțial adevărat, cât receptorii din zona respectivă pentru că s-ar putea să facem niște dozări de hormoni androgeni sau alte analize de genul acesta și să vedem că ei sunt în valoare normală. Problema o reprezintă receptorii locali pentru că acolo sunt niște modificări, acolo sunt niște enzime, n-are rost să le dezvoltăm acum, dar care fac niște modificări, iar hormonii care ajung la acel nivel se leagă de acest receptor, produc niște modificări. De exemplu, testosteronul se transformă în dihidrotestosteron, care este de 100 de ori mult mai puternic. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă o activitate extrem de crescută la nivelul local, la nivelul firului de păr. Insist asupra acestui termen nivel local, deoarece înseamnă o cădere a părului acolo unde acești receptori sunt mai abundenți. De aceea, într-o alopecie androgenică de care aminteam și care este poate cea mai frecventă la bărbați, de exemplu, avem o cădere a părului de pe cap. În schimb, au o pilozitate extrem de crescută pe corp sau la nivelul bărbii. De ce? Pentru că diferența o fac receptorii, numărul lor și activitatea enzimelor din zona respectivă.
Într-adevăr, perioadele în care sunt modificări hormonale pot să influențeze într-un fel sau altul căderea sau păstrarea părului de pe cap, dar, în același timp, totul ține, în special, de activitatea locală. De aceea nu este o boală endocrină, pentru că altfel am fi putut discuta despre căderea părului care este o boală endocrină.
Există anumite semne care ar trebui să ne alarmeze? Care este pragul de fire de păr căzute zilnic care ar trebui să ne îngrijoreze?
Firul de păr are un ciclu de evoluție. El are cele 3 faze: anagen, catagen și telogen. La un moment dat, firul de păr cade. Important este să știm că va cădea doar firul de păr, nu și rădăcina acestuia. Acela se distruge din motivele menționate anterior.
Deci este normal să cadă părul pentru că el se regenerează. El are, așa cum spuneam, un ciclu. De foarte multe ori ne speriem după ce am făcut baie vedem că s-a umplut cada de fire de păr și spunem ,,Vai, ce nenorocire, o să-mi pierd părul, o să încep să rămân fără fire de păr pe cap”.
O cădere de 60-100 de fire de păr este normală și nu trebuie să ne îngrijoreze absolut deloc. Atunci când ne uităm la firele de păr căzute, nu trebuie să facem o obsesie. Asta este o altă problemă, ne uităm, vedem că au căzut și începem să le numărăm de fiecare dată. Nu este o fericire, mai ales dacă ne uităm la firul de păr și constatăm că este căzut doar firul, nu are și acea rădăcină puțin mai albă în zona respectivă. Practic rădăcina rămâne și firul de păr va intra într-un alt ciclu, se va regenera și va reapărea în zona respectivă.
Deci o cădere, să spunem, până la 100 de fire pe zi, când ne pieptănăm sau când ne spălăm, este o cădere absolut normală pentru că face parte din ciclul normal al firului de păr.
Ce reprezintă alopecia androgenică și cât de comună este?
Din punctul meu de vedere, poate este cea mai frecventă formă de alopecie. Este și cea mai neplăcută. Cum spuneam puțin mai devreme se manifestă diferit la bărbați față de femei.
La bărbați impactul este mai mare pentru că se produc goluri, apar locuri în care nu mai avem niciun fir de păr. La femei, în general, se răresc firele de păr. Sigur, nici acolo nu este o fericire, dar poți să o mai maschezi cu o coafură specială, mărești puțin, îi dai volum și poate nu se văd golurile respective. La bărbați însă nu mai ai ce să faci, pur și simplu a căzut, a rămas pielea curata și asta este tot.
Spuneam și repet, este o problemă strict legată de receptorul din zona respectivă și dacă nu se intervine la timp, riscul este să avem o alopecie definitivă. Deci riscul este ca, la un moment dat, după un anumit interval de timp firele căzute să fie definitiv căzute, să nu mai intre în acel ciclu de regenerare.
Aici aș face o mențiune, spunând că totul ține de receptorul din zonă. Tratamentele corecte sunt tratamentele locale. De ce? Pentru că acționează direct. Există și tratamente sistemice și acestea pot avea un beneficiu, dar un tratament local, strict împotriva acestor enzime și acționând la nivelul acestor receptori este tratamentul care dă cele mai bune rezultate.
Care sunt primele semne ce ar trebui să ne determine să mergem la medic și să nu căutăm imediat soluția pe internet?
În momentul în care avem o suspiciune că totuși ne cade ceva mai mult păr decât până atunci, categoric trebuie să mergem la medic. Mi-a plăcut foarte mult întrebarea pentru că, într-adevăr prima idee este să înțelegem că trebuie să mergem la medic. Povestea asta că le avem pe internet, le avem cu bune și cu rele. Internetul face parte din cotidian, face parte din viața noastră, nu-l putem contesta, dar trebuie să-l luăm cu măsură.
Într-adevăr, când ni se pare că se schimbă ceva, vedem mai multe fire de păr căzute sau că se schimbă ceva în fizionomia noastră. Cum spuneam, doamnele văd că parcă părul nu mai este atât de des, parcă părul este puțin mai fragil, parcă se rupe și când văd un fir de păr în partea de sus, nu știu, mă duc la coafor, mă duc la vopsit, mă duc în alte părți, văd că mi se spune ,,Părul dumneavoastră este puțin mai fragil, mai fiabil, mai subțire”, tot felul de modificări de genul acesta, nu mai are luciu, atunci categoric trebuie să mă duc la medic.
La bărbați la fel, cum spuneam, mai ales în această alopecie androgenică, atunci când începe să cadă părul apar aceste golfuri, în dreapta și în stânga. În momentul în care constatăm că se rărește puțin, că această linie din față nu mai este o linie neapărat normală ci începe să fie puțin ondulantă, atunci categoric trebuie să mergem la doctor. De ce? Pentru că în alopecia androgenică timpul este esențial. În momentul în care încep să cadă firele de păr din această cauză, avem totuși un interval de grație în care putem interveni până se atrofiază, până se distruge complet bulbul. Gândiți-vă la o lalea, la o floare care are bulbul acela din care an de an se regenerează. În momentul în care s-a tăiat laleaua, a rămas bulbul și anul următor va veni din nou. La păr vine mai repede decât un an. În momentul în care am distrus bulbul respectiv nu mai are de unde să vină. În alopecia androgenică există un interval în care bulbul acesta se distruge complet. Dacă se distruge parțial este totuși regenerabil. Deci, de aceea, când avem primele semne, obligatoriu trebuie să mergem la medicul dermatolog. Iarăși insist este o boală dermatologică, nu este o boală endocrină , nu este o boală de alte cauze. Chiar dacă sunt și alți factori care intervin în căderea părului, boala este dermatologică. Deci trebuie să mergem categoric la medicul dermatolog și mai ales trebuie să avem răbdare în tratament pentru că nu este un tratament peste noapte. Adică astăzi îl folosesc și mâine mi-a reapărut părul acolo unde a fost. Trebuie să înțelegem tot acest ciclu, să discutăm cu medicul dermatolog și, sigur, să alegem cea mai bună terapie pentru tipul nostru de cădere de păr. Noi am discutat acum numai despre această alopecie androgenică, dar sigur mai sunt și alte cauze care sunt tratabile.
Minoxidilul este recomandat în tratamentul împotriva căderii părului, însă acesta are și reacții adverse. Care este diferența dintre Minoxidil și Minoxicapil (derivatul de monixidil)?
Minoxicapilul este un minoxidil și, de fapt, toată combinația este o minoxidil cu finastid și o să explic foarte clar despre ce este vorba. Minoxidilul a făcut parte și face parte din acest arsenal terapeutic împotriva căderii părului. Fiind o moleculă mică cu o greutate moleculară mică, absorbția sa transcutană este mare și, în momentul în care o perioadă mai lungă de timp administrez local minoxidilul sub formă de spray sau soluții, riscul să se absoarbă este foarte mare.
Minoxidilul are și reacții adverse. El poate să producă tahicardie, poate să agraveze anumite boli, inclusiv cardiovasculare. De asemenea, mare atenție la cei cu probleme tiroidiene. Sunt câteva lucruri de genul acesta și aici apare marea problemă a utilizării minoxidilului pentru că, într-o alopecie, trebuie să facem tratament pe termen cel puțin mediu, dacă nu chiar lung. Câteva luni de zile tratamentul este obligatoriu. Folosind câteva luni de zile minoxidilul s-ar putea să nu avem nicio reacție adversă, dar sunt oameni care au o predispoziție pentru anumite boli, sunt oameni care au anumite afecțiuni și atunci riscul este să apară aceste reacții adverse de care spuneam.
Minoxicapilul are o greutate moleculară mai mare și are marele avantaj că el nu pătrunde decât prin zonele lezionare. Adică el se duce țintit. Dacă spuneam că minoxidilul se absoarbe peste tot și acolo unde este leziunea pentru că e firul de păr și în zonele aparent sănătoase sau în zonele sănătoase, minoxicapilul nu, se absoarbe doar în zonele lezionare, se duce țintit pe firul de păr. Din acest motiv, el nu se absoarbe sistemic în cantitate foarte mare, pentru că nu se duce decât unde trebuie și practic nu am reacțiile adverse ale acestuia.
Finastidul este un antiandrogenic foarte bun și, la rândul său, finastidul luat pe gură sau aplicat local are aceleași păcate ca și minoxidilul. Finastidul pe care îl găsim aici se comportă exact ca și minoxidilul, se absoarbe țintit. De aceea am spus, în alopecia androgenică este foarte important tratamentul local pentru că trebuie să mă duc pe receptorii locali, astfel încât chiar dacă am cantitatea mare de hormoni ei nu au de cine să se lege, n-au cum să provoace daunele respective pentru că tratamentul meu local a țintit exact receptorul. Practic n-are de cine să se lege și n-are cum să se transforme, să producă daunele respective, și anume alopecia.
Există tratamentul sistemic care este adjuvant pentru că tratamentul sistemic nu trebuie să se ducă neapărat numai pe hormon sau numai pe receptorii respectivi. Să nu uităm că în constituția firului de păr există keratină, există o mulțime de substanțe. Să nu uităm că anumite oligoelemenete, anumite minerale sunt necesare firului de păr și aici putem să asociem în tratament anumite capsule care să conțină biotină, zinc, seleniu. Minoxicapilul are și capsulele respective pe care să le asociem terapiei locale. Atunci, făcând o terapie combinată, terapia locală cu acțiune directă asupra receptorilor care produc daune, cu terapia sistemică prin care eu îmi aduc niște elemente ca să-mi întăresc firul de păr, ca să fac un fir de păr mai frumos, mai rezistent, mai gros, atunci se face această asociere.
Vedeți, mai era iarăși o problemă cu căderea părului. Iarăși foarte importantă la persoane care, de exemplu, țin anumite regimuri alimentare. Sunt persoane care țin aceste regimuri alimentare și constată, printre altele, că părul lor nu mai arată la fel de frumos, nu mai are luciu, este fiabil, cade din ce în ce mai mult pentru că el nu mai are rezistență. Neavând toate oligoelementele, toate mineralele, toate aceste substanțe, e posibil să le ai într-un regim, dar de cele mai multe ori probabil că nu sunt în cantitate suficientă, ele nu mai ajută la o structură normală a firului de păr.
Deci, în momentul în care facem un tratament împotriva căderii părului, avem aceste două ținte: ținta locală, cu terapie locală împotriva receptorilor și împotriva celor care distrug firul de păr, și terapia sistemică, uneori spunem adjuvanților prin care noi aducem un aport suplimentar de substanțe, astfel încât firul de păr să crească corect, să fie într-o grosime normală, să aibă luciu, să aibă un aspect corect.