Televizoarele, tabletele și smartphone-urile „împiedică și modifică dezvoltarea creierului”, potrivit unei scrisori deschise semnate de experți medicali francezi, notează The Guardian.
Copiii sub vârsta de șase ani nu ar trebui expuși ecranelor, inclusiv televizorului, pentru a evita daune permanente în dezvoltarea creierului, au declarat experți medicali francezi.
Televizoarele, tabletele, computerele, jocurile video și smartphone-urile au „avut deja un impact puternic asupra unei generații tinere sacrificate pe altarul ignoranței”, potrivit unei scrisori deschise adresate guvernului francez de cinci dintre cele mai importante organisme medicale – societățile de pediatrie, sănătate publică, oftalmologie, psihiatrie infantilă și a adolescentului, precum și sănătate și mediu.
Experții au solictat o regândire urgentă a politicilor publice pentru a proteja generațiile viitoare, susținând că „ecranele, sub orice formă, nu corespund nevoilor copiilor. Mai mult, ele împiedică și modifică dezvoltarea creierului”, provocând „o alterare de durată a sănătății și a capacităților lor intelectuale”.
Recomandările actuale din Franța prevăd ca expunerea copiilor la ecrane să nu se întâmple înainte de vârsta de trei ani, iar între trei și șase ani utilizarea să fie „ocazională” și doar în prezența unui adult.
Experții consideră că interdicția privind utilizarea ecranelor ar trebui să se aplice atât acasă, cât și în școli. „Nici tehnologia ecranului, nici conținutul său, inclusiv cel pretins ‘educativ’, nu sunt adaptate unui creier aflat în dezvoltare. Copiii nu sunt adulți în miniatură: nevoile lor sunt diferite”, susțin aceștia. Profesioniștii din domeniul sănătății și cadrele didactice de la grădiniță „observă daunele cauzate de expunerea regulată la ecrane înainte ca acești copii să intre în școala primară: întârzieri în vorbire, deficit de atenție, probleme de memorie și agitație motorie”.
Specialiștii susțin că expunerea regulată la ecrane – oricât de scurtă ar fi – are un efect negativ și asupra dezvoltării sociale și emoționale a copiilor. Alternativa recomandată include „lectura cu voce tare, jocul liber, jocuri de societate sau în aer liber, activități fizice, creative și artistice”.
În scrisoarea înaintată guvernului francez se precizează că „Nimeni nu s-ar gândi să lase un copil sub șase ani să traverseze singur strada. De ce, atunci, să-l expunem unui ecran, când asta îi compromite sănătatea și viitorul intelectual?”