Oamenii de știință au identificat un grup de neuroni care ar putea explica mecanismul prin care stresul duce la probleme de somn și memorie.
Studiul, publicat în The Journal of Neuroscience și citat de revista Nature, arată că neuronii dintr-o zonă a creierului numită hipotalamus mediază efectele stresului asupra somnului și memoriei, oferind astfel o posibilă nouă țintă pentru tratarea tulburărilor de somn asociate stresului.
Cercetări anterioare au arătat că, în hipotalamus, neuronii dintr-o structură numită nucleul paraventricular comunică cu alte zone importante pentru somn și memorie. Neuronii din nucleul paraventricular eliberează un hormon numit corticotropină și au un rol în reglarea stresului. Însă mecanismele neuronale care stau la baza efectelor stresului asupra somnului și memoriei au rămas în mare parte necunoscute.
Co-autoarea studiului Shinjae Chung, neurolog la Universitatea din Pennsylvania, a mărturisit că ea însăși se confruntă cu probleme cu somnul atunci când este stresată: „Când am un termen limită pentru un examen, am tendința să dorm prost, iar asta îmi afectează serios rezultatul a doua zi”.
Pentru a studia modul în care neuronii din nucleul paraventricular transformă stresul în probleme de somn și memorie, cercetătorii au supus șoareci de laborator unei experiențe stresante, imobilizându-i fizic într-un tub de plastic. Echipa le-a testat apoi memoria spațială și le-a monitorizat activitatea cerebrală în timpul somnului.
Așa cum era de așteptat, șoarecii stresați au avut dificultăți de somn și probleme de memorie atunci când au fost testați a doua zi. Stimularea neuronilor din nucleul paraventricular a mimat aceste efecte, în timp ce blocarea acestor neuroni a dus la îmbunătățiri modeste ale somnului și la progrese semnificative în cee ace privește memoria.