Să te menții activ pe măsură ce înaintezi în vârstă este esențial pentru sănătatea fizică și psihică. Exercițiile fizice nu doar că reduc riscul bolilor de inimă și al declinului cognitiv, ci te ajută să-ți menții abilitatea de a efectua activități zilnice, precum căratul cumpărăturilor, ridicarea din pat dimineața sau ridicarea nepoților.
Pe măsură ce îmbătrânești, este posibil să nu mai poți face aceleași exerciții pe care le realizai cu ușurință la 20 de ani — sau chiar la 50 și 60 de ani. Tocmai de aceea sunt recomandate exercițiile pe scaun, mai ales dacă întâmpini provocări legate de echilibru sau mobilitate (la orice vârstă), notează Harvard Health Publishing într-un articol recent. Antrenamentele realizate pe scaun te pot ajuta să-ți dezvolți și să-ți menții forța, flexibilitatea și rezistența. De asemenea, acestea pot reduce presiunea asupra genunchilor dureroși sau gleznelor instabile.
Care sunt beneficiile exercițiilor pe scaun pentru seniori?
Orice tip de exercițiu — inclusiv cel realizat în poziție șezândă — poate ajuta adulții mai în vârstă să se mențină sănătoși și independenți. Ideal, ar trebui să faci o combinație de exerciții cardio, de forță, de întindere și de echilibru, fiecare oferind beneficii variate. De exemplu:
Exercițiile cardio susțin sănătatea inimii.
Exercițiile de forță ajută la construirea și menținerea forței musculare necesare activităților zilnice.
Exercițiile de flexibilitate permit corpului să se miște mai ușor.
Îmbunătățirea echilibrului poate preveni căderile devastatoare.
Poți avea parte de aceste beneficii chiar și cu ajutorul exercițiilor efectuate în poziție șezândă. Mai mult, exercițiile pe scaun pot fi mai accesibile persoanelor care practică diferite niveluri de fitness sau se confruntă cu diverse probleme de sănătate. De exemplu, dacă ai probleme cu echilibrul, resimți durere în timpul exercițiilor în picioare sau întâmpini dificultăți în a te ridica de pe podea pentru exercițiile făcute întins, un antrenament pe scaun poate fi mai sigur și mai confortabil.
Sfaturi pentru siguranța exercițiilor pe scaun
Harvard Health Publishing îți oferă și câteva recomandări dacă decizi să faci astfel de exerciții. Cel mai important aspect pentru a te antrena în siguranță din poziție șezândă este să alegi un scaun solid. Scaunul trebuie să fie stabil și să nu se răstoarne ușor, iar baza să nu fie alunecoasă sau să se miște neașteptat (nu folosi un scaun de birou cu roți!). De asemenea, vei avea mai mult spațiu pentru mișcare (și vei evita să te lovești) dacă alegi un scaun fără brațe laterale.
Dacă ai dubii în privința siguranței acestor exerciții sau ai fost sfătuit să îți limitezi activitatea fizică, discută cu medicul tău înainte de a începe.
Dacă vrei să afli ce tipuri de exerciții pe scaun poți face acasă, Harvard Health Publishing îți recomandă exemple AICI.