Persoanele care consumă cafea dimineața au un risc mai scăzut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și un risc general de mortalitate mai redus decât cei care beau cafea pe tot parcursul zilei, conform unui studiu publicat în European Heart Journal, notează News Medical.
Studiul, condus de Dr. Lu Qi, de la Celia Scott Weatherhead School of Public Health and Tropical Medicine din cadrul Universității Tulane, New Orleans, SUA, a inclus 40.725 de adulți care au participat la US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) între 1999 și 2018. În cadrul acestuia, participanții au fost întrebați despre toate alimentele și băuturile consumate într-o zi, inclusiv dacă au băut cafea, ce cantitate și la ce oră. Un subgrup de 1.463 de persoane a completat un jurnal alimentar detaliat pentru o săptămână întreagă.
Cercetătorii au corelat aceste informații cu registrele de decese și cauzele morții pe o perioadă de nouă până la zece ani. Aproximativ 36% dintre participanți au fost consumatori de cafea de dimineață (în principal înainte de prânz), 16% au băut cafea pe tot parcursul zilei (dimineața, după-amiaza și seara), iar 48% nu au consumat cafea deloc.
Comparativ cu persoanele care nu au băut cafea, cei care au băut dimineața au avut un risc cu 16% mai mic de a muri din orice cauză și cu 31% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Totuși, nu s-a constatat nicio reducere a riscului pentru cei care au consumat cafea pe tot parcursul zilei comparativ cu non-consumatorii.
Consumul de cafea dimineața a adus beneficii atât băutorilor moderați (două-trei cești), cât și celor care au băut mult (mai mult de trei cești). Cei care au băut o cantitate mică (o ceașcă sau mai puțin) au înregistrat o scădere mai modestă a riscurilor.
Sursă: www.news-medical.net