Cercetările arată că obiceiurile zilnice pot juca un rol important în protejarea creierului. De la activități fizice regulate și alimentație sănătoasă, până la un somn de calitate și relații sociale, mici schimbări în stilul de viață pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv și la menținerea agilității mentale.
Exercițiile fizice
Sunt extrem de benefice pentru sănătate. Activitatea fizică regulată nu doar că ajută creierul, dar și reduce riscul apariției unor afecțiuni precum boli de inimă, diabet de tip 2 sau hipertensiune arterială.
Exercițiile fizice ajută, de asemenea, la ameliorarea insomniei, anxietății și depresiei. În plus, pot contribui la prevenirea declinului cognitiv și a demenței. Unele studii au arătat că un program regulat de exerciții fizice îmbunătățește funcțiile cognitive la persoanele cu probleme de memorie.
O dietă de tip mediteranean
Acest tip de alimentație este recomandat de multă vreme pentru că susține sănătatea cardiovasculară și poate proteja împotriva declinului cognitiv. Dieta mediteraneană pare, de asemenea, să reducă riscul de apariție a tulburărilor cognitive ușoare.
O dietă mediteraneană pune accent pe:
Alcoolul
Studiile arată o legătură între consumul regulat de alcool în cantități mai mari decât cele moderate și un risc mai mare cu 22% de Alzheimer, comparativ cu persoanele care nu consumă alcool. Timp de mulți ani, consumul moderat de alcool a fost definit ca maximum șapte băuturi pe săptămână pentru femei și 14 băuturi pe săptămână pentru bărbați.
Totuși, mulți experți pun acum sub semnul întrebării dacă această limită nu ar trebui redusă și mai mult.
Somnul
Corpul nostru are nevoie de un anumit număr de ore de somn regulat pentru o serie de funcții esențiale, multe dintre ele având loc în creier. Studiile au arătat că persoanele care dorm în mod regulat mai puțin de șapte-opt ore pe noapte obțin scoruri mai mici la testele care evaluează funcția mentală.
Stimularea mentală
Menținerea activității mentale odată cu înaintarea în vârstă este importantă pentru sănătatea creierului. Un studiu a descoperit că persoanele de 70-80 de ani cu o funcție mentală intactă, care participau frecvent la activități stimulative precum cititul, scrisul, rezolvarea de integrame, jocuri de societate sau de cărți, discuții de grup sau cântatul la un instrument, aveau de două ori mai puține șanse de a dezvolta tulburări cognitive ușoare, comparativ cu cele care nu participau la astfel de activități.
Relațiile sociale
Cercetările arată că persoanele cu legături sociale puternice sunt mai puțin predispuse la declin cognitiv decât cele care sunt izolate. Activitățile sociale implică utilizarea mai multor procese mentale importante, inclusiv atenția și memoria, ceea ce poate întări cogniția. Interacțiunile frecvente ajută la consolidarea rețelelor neuronale, încetinind declinul cognitiv normal asociat vârstei. De asemenea, pot contribui la dezvoltarea unei „rezerve cognitive” care poate întârzia debutul demenței.
În plus, a avea o rețea solidă de oameni care îți sunt alături și te susțin poate ajuta la reducerea nivelului de stres.
Sursă: Harvard Health Publishing