Helicobacter pylori: Tratamente și prevenție
17 februarie 2025 (acum 1 lună)

Progresele medicale fac posibilă tratarea infecției cu Helicobacter pylori, precum și a altor afecțiuni din sfera gastro-intestinală prin abordări diferite.
Eradicarea H. pylori necesită o polimedicație, de obicei antibiotice asociate cu antiacide.
Antibiotice: antibioticele sunt principalul tratament al infecției cu H. Pylori. Cele mai utilizate sunt amoxicilina, claritromicina și metronidazolul. Deseori sunt folosite în combinație pentru a evita rezistența bacteriană.
Inhibitori ai pompei de protoni (IPP): Inhibitorii de prompă protonică supresează H. pylori, iar asocierea lor duce la creșterea pH-ului gastric, sporind eficacitatea antibioticelor și crearea unui mediu ostil pentru H. pylori. Aceste medicamente reduc producția de acid gastric, ajută la ameliorarea simptomelor și la vindecarea ulcerelor gastrice cauzate de H. pylori. Exemplele includ omeprazol, lansoprazol și esomeprazol.
Bismut: Subsalicilatul de bismut ajută la protejarea mucoasei stomacului de inflamație și iritație. Datorită acestui fapt, este posibilă atenuarea simptomelor infecției cu H. pylori. De asemenea, poate ajuta la distrugerea bacteriilor.
Terapii combinate
Pentru a obține o eficacitate mai mare și pentru a preveni rezistența la antibiotice, se recurge la terapii combinate care includ două sau mai multe dintre medicamentele menționate anterior. Prin urmare, ca primă linie de tratament pentru eradicarea H. pylori se recomandă:
terapia standard bazată pe IPP conținând claritromicină - timp de 14 zile:
o IPP + amoxicilină + metronidazol
terapia secvențială timp de 10 zile:
o primele 5 zile IPP + amoxicilină
o următoarele 5 zile claritromicină + metronidazol
terapia concomitentă timp de 10 zile (dar nu cvadruplă ce conține bismut):
o IPP + claritomicină + amoxicilină + metronidazol
Alegerea terapiei se bazează pe experiența clinică a medicului gastroenterolog și pe profilul pacientului. De respectarea modului de administrare a schemei terapeutice prescrise (care poate varia în funcție de severitatea infecției) și a întreagii perioade de tratament, depind răspunsul favorabil la terapie și eradicarea infecției, în caz contrar se poate ajunge la apariția rezinstenței la antibioticele din schema de tratament. Pacienții infectați care prezintă ulcer gastric sau duodenal necesită continuarea medicației antiacide încă cel puțin 4 săptămâni.
Metodele alternative de tratament
Acestea se concentrează pe vaccinuri, fitoterapie, diete pe bază de probiotice și agenți nutraceutici.
Terapia actuală anti- H. pylori eșuează în mai mult de 20% din cazuri, în primul rând din cauza rezistenței antimicrobiene și a neaderării pacientului. Această situație a încurajat căutarea altor abordări pentru controlul infecției cu H. pylori. Terapiile alternative sunt promițătoare ca tratamente complementare bolii asociate cu infecția cu H. pylori.
Plantele ca terapie: Există sute de publicații științifice în întreaga lume care descriu în mod specific activitatea antibiotică a produselor din plante împotriva H. pylori. Mai jos, descriem câteva exemple de plante sau produse vegetale cu posibilie efecte anti- H. pylori.
Usturoiul - interesul pentru studierea proprietăților sale terapeutice asupra bolilor legate de H. pylori a apărut atunci când a fost raportată o relație inversă între consumul de usturoi și incidența cancerului gastric.
Broccoli - valoarea medicinală tradițională a broccoli se datorează proprietăților sale anticancerigene, antivirale și antibacteriene.
Ceai verde - este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial și s-a dovedit că poate reduce creșterea H. pylori și calma inflamația.
Lemn dulce - este considerat a fi un tratament util pentru ulcerul peptic în medicina tradițională indiană și chineză. Mai multe studii au confirmat in vitro (experiment în laborator) efectul antibiotic al lemnului dulce și al unora dintre metaboliții săi asupra H. pylori.
Miere și propolis – mierea (mai ales mierea de Manuka) a demonstrat activitate anti- H. pylori, dar mai multe cercetări trebuie efectuate pentru a evalua eficiența acesteia ca terapie alternativă sau complementară pentru H. pylori. Propolisul este considerat a fi un antibiotic natural. S-a raportat că extractele etanolice de propolis 30% au un efect inhibitor considerabil in vitro asupra creșterii H. pylori.
Probiotice - Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură și Organizația Mondială a Sănătății, probioticele sunt „microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un beneficiu pentru sănătate gazdei”. Interesul pentru activitatea probiotică împotriva H. pylori și posibila includere a acestora în terapia de eradicare au crescut deoarece reprezintă o soluție alternativă la scară largă, cu costuri reduse, pentru prevenirea sau scăderea colonizării H. pylori.
Rolul direct al probioticelor în tratamentul infecțiilor gastrointestinale este din ce în ce mai mult documentat ca o alternativă sau o completare la antibiotice, cu potențialul de a reduce utilizarea antibioticelor sau efectele secundare ale acestora. În present, cele mai bune rezultate în erdicarea H. pylori s-au obținut cu tulpinile de Lactobacillus reuterii care au demonstrat o capacitate deosebită de a lega și bloca H. pylori în agregate stabile ce sunt apoi eliminate ca atare prin fecale.
Dietă echilibrată
Pe lângă tratamentul medicamentos, menținerea unei diete sănătoase și echilibrate, precum și evitarea alimentelor iritante pentru stomac pot contribui la prevenirea disconfortului și la promovarea vindecării mucoasei gastrice. De un real beneficiu sunt evitarea alimentelor picante, prăjite și acide, și adoptarea unei diete bogate în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe. Aici se adaugă și renunțarea la fumat și scăderea consumului de cafea și alcool, care sunt cunoscute ca fiind stimulante ale secreției acide a stomacului și care agravează simptomele resimțite. De asemenea, programarea unor controale de urmărire este necesară pentru a verifica eficacitatea tratamentului și pentru a depista din timp recidivele infecției.
Cum poate fi prevenită infecția cu Helicobacter pylori?
Prevenirea infecției cu H. pylori presupune măsuri pentru reducerea riscului de expunere la bacterii și împiedicarea răspândirii acesteia. Câteva recomandări generale sunt următoarele:
spălarea mâinilor: spălați-vă mâinile în mod regulat și corespunzător pentru a reduce riscul de expunere la H. pylori și alte bacterii.
consumul de alimente sigure: evitați să consumați alimente care pot fi contaminate cu H. pylori, cum ar fi alimente insuficient gătite, apă netratată și produse lactate nepasteurizate.
igiena alimentelor: asigurați-vă că alimentele sunt manipulate și depozitate corespunzător pentru a preveni contaminarea bacteriană.
evitați fumatul: fumatul poate crește riscul infecției cu H. pylori și a complicațiilor asociate, cum ar fi ulcerul gastric și cancerul gastric.
Când să consultăm medicul?
Este esențial să mergem în mod regulat la medic pentru a rezolva orice problemă de sănătate, în acest caz particular pentru a exclude infecția cu Helicobacter pylori.
Există câteva simptome cheie cărora ar trebui să le acordăm o atenție deosebită, cum ar fi:
dacă avem dureri de stomac puternice și constante, care chiar ne împiedică să adormim sau ne trezim din cauza durerii în timp ce ne odihnim
dacă observăm scaune cu sânge sau de culoare neagră
în cazul vărsăturilor cu sânge sau dacă vărsăturile arată ca zațul de cafea.
Infecția cu H. pylori provoacă o varietate de complicații, inclusiv ulcer gastric, cancer gastric și anemie. Este important să se prevină infecția cu H. pylori prin măsuri de igienă și instituirea unui tratament adecvat dacă apare infecția. În plus, este recomandabil să vizităm în mod regulat medicul, pentru a detecta și a trata orice posibilă infecție cu H. pylori și pentru a preveni complicațiile.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre infecția cu Helicobacter pylori, cauzele apariției, implicațiile asupra sănătății digestive și cum o depistăm te invităm să citești articolul Infecția cu Helicobacter pylori: implicații asupra sănătății digestive.
Bibliografie
American College of Gastroenterology, H. pylori Infection: ACG Updates Treatment Recommendations, Practice Guidelines, 2018;97(2):135-137, https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2018/0115/p135.pdf
Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecicly V. DiPiro, Manual de farmaccoterapie, Ed.X, 2019: 271-276.
Guadalupe Ayala, Wendy Itzel Escobedo-Hinojosa, Carlos Felipe de la Cruz-Herrera, Irma Romero, Exploring alternative treatments for Helicobacter pylori infection, World J Gastroenterol. 2014 Feb 14;20(6):1450–1469. (https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3925854/)
Jones, N.L et al. Joint ESPGHAN/NASPGHAN Guidelines for the Management of elicobacter pylori in Children and Adolescents. JPGN 2017;64(6):991-1003, (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28541262/)
Kamila Goderska, Sonia Agudo Pena, Teresa Alarcon, Helicobacter pylori treatment: antibiotics or probiotics, Appl Microbiol Biotechnol. 2017 Oct 26;102(1):1–7. (https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5748437/)
Zagari RM, Romano M, Ojetti V, Stockbrugger R, Gullini S, Annibale B, Farinati F, Ierardi E, Maconi G, Rugge M, Calabrese C, Di Mario F, Luzza F, Pretolani S, Savio A, Gasbarrini G, Caselli M. Guidelines for the management of Helicobacter pylori infection in Italy: The III Working Group Consensus Report 2015. Dig Liver Dis. 2015 Nov;47(11):903-12. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1590865815003783 )
Yao-Kuang Wang, Fu-Chen Kuo, Chung-Jung Liu, Meng-Chieh Wu, Hsiang-Yao Shih, Sophie SW Wang, Jeng-Yih Wu, Chao-Hung Kuo, Yao-Kang Huang, Deng-Chyang Wu, Diagnosis of Helicobacter pylori infection: Current options and developments, World J Gastroenterol. 2015 Oct 28;21(40):11221–11235, (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26523098/ )
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171
Articolul a fost actualizat/publicat în data de 6 aprilie 2025
Te-ar putea interesa și aceste articole...
Aruncă o privire și peste articolele de mai jos, este posibil să îți fie de ajutor

Împărtășește și cu cei dragi!
Sharing is caring! Împărtășește acest articol cu toți cei dragi ție. Distribuie pe Facebook sau copiază link-ul articolului și trimite-l apropiaților.