Astăzi vorbim despre ficat, un organ vital care îndeplinește o serie de funcții esențiale pentru buna funcționare a întregului corp uman și pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Ficatul joacă un rol important în metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor și totodată, filtrează substanțele toxice din sânge, contribuind, astfel, la detoxifierea corpului. Conf. Dr. Ovidiu Frățilă, medic specializat în gastroenterologie și hepatologie ne explică cât de importantă este sănătatea ficatului nostru și cum ne dăm seama dacă acesta este afectat.
Ce rol are ficatul în corpul nostru și de ce este atât de important?
Ficatul este o uzină ce produce aproape toate proteinele ce intră în structura corpului nostru. Tot în acest laborator sunt analizate și prelucrate, în vederea scăderii potențialului toxic, aproape toate substanțele pe care le mâncăm, bem, inhalăm sau injectăm. Un ficat sănătos asigură toate aceste procese cu un randament optim și menține un echilibru al substanțelor care intră și ies din el.
Pentru a-și desfășura procesele complexe în care este implicat, ficatul produce în celulele sale o multitudine de compuși chimici. O parte dintre acești compuși sunt folosiți de celulele hepatice în activitatea proprie (ex. enzime hepatice), o parte sunt eliberați în sânge (ex. protrombina, fibrinogenul), iar alții sunt eliberați în intestin prin secreția biliară pentru a participa la activitatea metabolică (ex. colesterol). Prezența lor în sânge este normală, în anumite limite.
Atunci când ficatul suferă, anomaliile ce apar în aceste procese nu sunt imediat vizibile. Deoarece ficatul nu dă semnale dureroase decât atunci când starea sa este puternic afectată, pentru evaluarea periodică a sănătății ficatului sunt necesare o serie de teste și analize de laborator care să ofere indicii clare despre modul în care se desfășoară procesele hepatice.
Ce se întâmplă atunci când ficatul este suprasolicitat?
Când ficatul este agresat de substanțe toxice, virusuri, medicamente sau depuneri masive de țesut gras, celulele sale încep să fie afectate și distruse într-un ritm mai mare decât cel normal de reînnoire celulară. În acest caz, conținutul lor este revărsat în sânge. Astfel, prezența în sânge a compușilor chimici secretați de ficat este detectată în cantități mai mari.
De asemenea, inflamația ficatului împiedică drenarea din sânge a unor substanțe pe care organismul, în mod normal, le elimină prin prelucrare la nivel hepatic. Când ficatul nu funcționează optim, aceste substanțe se regăsesc în sânge în cantități mai mari decât cele normale (ex. amoniacul, bilirubina)
Ce analize sunt recomandate atunci când ne îngrijorează sănătatea ficatului nostru?
Substanțele determinate în sânge pentru investigarea stării de sănătate a ficatului se numesc parametri hepatici.
De exemplu, ALT (GPT) și AST (GOT), enzime hepatice implicate în metabolismul proteinelor, sunt detectate în sânge în cantități mari în cazul inflamațiilor hepatice acute sau cronice (ficat gras, alcoolic, hepatite virale, ciroză, cancer hepatic). De asemenea, GGT este o enzimă hepatică crescută frecvent în sânge în cazul ficatului alcoolic.
Fosfataza alcalină produsă de ficat și eliminată prin bilă are nivelurile crescute în sânge dacă eliminarea bilei este blocată de calculii biliari, inflamații sau tumori.
Bilirubina este o substanță rezultată din degradarea hemoglobinei. Nivelurile crescute în sânge indică blocaje în eliminarea bilei sau disfuncții hepatice.
Nivelurile scăzute ale fibrinogenului, o proteină implicată în coagularea sângelui, este un semn al insuficienței hepatice severe.
Totodată, albuminele sunt proteine care transportă substanțe esențiale și mențin tensiunea vasculară. Nivelurile scăzute pot provoca acumulări de lichid în abdomen (ascită).
Amoniacul (toxină rezultată din degradarea proteinelor) are nivelurile crescute în cazul cirozei avansate, ceea ce afectează funcția mentală.
De asemenea, colesterolul – produs de ficat, crește în sânge când aportul alimentar este mare sau există blocaje biliare.
Parametrii hepatici determinați prin analize de sânge sunt indicii valoroase despre starea de sănătate a ficatului. Ei pot semnala probleme chiar și în absența simptomelor.
Cât de des este indicat să mergem la un consult hepatic?
Este esențial să efectuăm aceste analize de două ori pe an sau ori de câte ori apar simptome precum oboseala persistentă sau lipsa apetitului. Rețineți: ficatul are o capacitate remarcabilă de regenerare, dar doar dacă afecțiunile sunt descoperite la timp și tratate corespunzător.
O dietă sănătoasă și utilizarea hepatoprotectoarelor naturale cu silimarină, filantină și colină sunt aliați puternici pentru sănătatea ficatului, protejându-l de inflamație și deteriorare.