Deși adesea considerate o problemă estetică, varicele pot provoca disconfort, durere, senzație de greutate în picioare și, în unele cazuri, complicații mai grave.
Ce reprezintă varicele?
Varicele reprezintă o dilatație a venelor care, practic, își cresc diametrul și devin mai sinuoase. Au mai multe grade de afectare. Inițial, într-adevăr aspetul estetic putând fi dominant mai ales la persoanele de sex feminin. Varicele sunt influențate și de numărul de sarcini duse la termen. După aceea, din păcate, intervine aspectul medical și debutul bolii varicoase este cu o anumită tensiune în gambă, arsuri, cu o senzație de greutate și după aceea pot apărea și problemele mai importante. De la estetic până la medical poate să fie o distanță de câțiva ani. Lucrurile pot evolua mult mai rapid la cei care-și desfășoară activitatea numai în picioare. Atunci, chiar dacă nu sunt deranjați de aspectul estetic, accelerarea către problemele medicale este o problemă destul de mare, mai mare decât o intuim. La varice nu merge formularea ce se mai aude în popor: „Sunt prea tânăr pentru așa ceva”. Nu există o vârstă.
Partea estetică aș vedea-o doar ca un semnal de alarmă, care trebuie perceput ca atare. Din păcate, reversibilitatea e relativă. Odată pornind acest proces de venopatie, boală venoasă, în general pot încetini evoluția, pot avea perioade când stagnează, dar prea puțin să involueze. Este un proces ireversibil, de aceea trebuie să stau cât mai multe pe niște etape incipiente.
De ce ar trebui să luăm măsuri imediat ce observăm acele firișoare roșii sub forma unei pânze de păianjen care apar pe picioare?
Ar trebui să luăm măsuri de la primele semne tocmai ca să nu permitem evoluția rapidă către boală varicoasă, venoasă cronică autentică instalată. Măsurile merg tocmai către factorii de risc care agravează boala. Nu stăm foarte mult în picioare, când avem posibilitate ne așezăm jos și când avem și mai multă posibilitate, punem membrele inferioare la 20/25 de grade ridicate pe pernuțe. Încercăm să ne controlom greutatea corporală. Ne hidratăm corespunzător. Avem foarte multă grijă la încălțăminte, pentru că și încălțămintea este o problemă majoră. Ne trebuie o încălțăminte suficient de largă astfel încât să nu fie o compresie a piciorului, dar totodată și suficient de plată. Statul pe tocuri nu este bun deloc, mai ales pe termen lung, varianta cea mai proastă fiind toc și strâmt. În plus, ar trebui să fim într-o activitate fizică zilnică, Organizația Mondială a Sănătății spune 150 de minute pe zi. Nu neapărat în sensul acesta, chiar mers, urcat/coborât scări, activități banale care niciodată n-ar fi încadrate în zona sportului, rămân strict în zona mișcării. Clar are ca factor de protecție, mișcarea zilnică care nu trebuie să fie cronometrată, nu trebuie să fie agresivă, dar pur și simplu trebuie să existe. Cred că modul în care ne încălțăm, modul în care ne hidratăm, modul în care ne mișcăm zi de zi și kilogramele pe care le avem raportate la înălțime sunt cei mai importanți factori de protecție. Ok... să nu fumăm. Știm ce înseamnă impactul fumatului asupra sistemului vascular, să nu consumăm alcool în exces. Acestea categoric sunt valabile, dar să spun că sunt mai subînțelese, evidente. Un alt aspect pe care unii nu-l realizează poate, în afară de sarcină care comprimă zona de retur venos femurală și tot ce înseamnă tumori abdominale, alte probleme în zona abdominală inclusiv constipația face rău varicelor.
Varicele teoretic pot apărea oriunde. Practic marea majoritate apar la membrul inferior, acolo există lupta cu gravitația care reprezintă un factor extraordinar de important și care cumva caracterizează patologia venoasă. Ele pot apărea oriunde, dar de fapt se dilată, devin sinuoase pe membrul pelvin, pe membrul inferior, pe trenul inferior.
Care sunt factorii care pot duce la apariția varicelor și ce categorii de persoane sunt mai predispuse să dezvolte astfel de probleme?
În literatura de specialitate există din ce în ce mai clar pomenit factorul genetic. Cumva dacă mama, una dintre bunici sau amândouă dintre bunici au avut boală varicoasă foarte probabil și noi vom avea. Deci există un factor genetic important. Acum nu e bine să dăm vina doar pe factorul genetic, nu e chiar așa. Predispoziția reprezintă o probabilitate mai mare ca tu să faci boala, dar dacă noi avem grijă la greutate, indicele de masă corporală/ compoziție, la modul în care ne hidratăm, la modul în care ne mișcăm zilnic, la modul în care facem mișcare zilnic (repet mișcare nu sport), la fumatul care lipsește, la alcoolul care e rar și în cantități mici, la modul în care ne îmbrăcăm neavând materiale sintetice de proastă calitate care să încălzească zona, la modul în care ne încălțăm (foarte important fără încălțăminte strâmtă, fără tocuri), acest risc cu care noi venim genetic îl diminuăm dimpotrivă. Dacă noi facem șase prostii din nouă sau șapte din nouă categoric se vor exprima și cumva nu trebuie să spunem că nu facem niciodată, ci să facem mai târziu și într-un grad mai mic. Una e să ai niște mici vene varicoase la 75 de ani și alta e să ai la 40 de ani câteva foarte mari, chiar dacă amândouă sunt varice în grade diferite, doar că e un grad mare la vârstă mică sau un grad mic la vârstă înaintată. Cumva e ca la artroză, pe care o facem toți, dar depinde când.
Poți să n-ai varice niciodată dacă n-ai factor genetic și ai fost ai fost grijuliu. La cei cu factor ereditar existent e foarte important să facem un management bun a acestor factori de risc și astfel boala varicoasă apare mai târziu și în stadii mai mici. Mai este și un alt aspect. Când apare noi nu trebuie să ne ascundem după deget și ar trebui să să facem ceva să oprim evoluția și nu neapărat pe zona estetică, când apar arsuri în gambă, când apare o senzație de disconfort, când apare o senzație de durere, când apare o senzație mai persistentă de picioare grele- nu neapărat seara la 10:00 (PM), ci la 2:00 la 3:00 după amiază. Când apar toate aceste lucruri, noi ar trebui să vedem ce greșim, ce putem modifica, luăm vreun supliment alimentar care să ne ajute în direcția aceasta, ne hidratăm mai bine, îmi pun un ciorap compresiv care să-mi ajute returul venos și returul limfatic. Mugurii bolii există, dar pot să fac o profilaxie secundară care să să oprească evoluția, repet, într o anumită măsură poate să o și dea un pic înapoi , dar aici e discutabil. Important este când suntem la un nivel incipient, progresul trebuie clar oprit și să nu neglijăm semnele acestea.
Există semne de boală venoasă la care putem fi atenți înainte de apariția vizibilă a varicelor?
Semnele sunt acestea de ordin estetic inițial. La un moment dat, de exemplu dacă sunt superficiale, câteva vene la un traumatism, la o lovitură mică se pot sparge și apare un hematom. Ok... ne dăm cu gel, cu heparină hematomul se rezolvă, dar este un semn că acolo există un anumit grad de suferință. Nu varice, nu s-a spart, dar trebuie să vedem lucrul acesta. Iarăși boală venoasă sunt și hemoroizii, sunt tot o boală venoasă, nu-s varice în sensul clasic, dar tot o boală venoasă. Hemoroizi interni, hemoroizi externi care și ei sunt influențați de hidratare, de o anumită componentă genetică, de constipație, de statul în picioare sau dimpotrivă statul mult pe scaun. Dacă vorbim de varice, e o parte din boala venoasă cronică, dar și hemoroizii sunt o altă parte din aceeași boală venoasă.
Cred foarte mult, este opinia personală, în calitate de medic sportiv, că partea aceasta de mișcare, de hidratare, de balans al greutății corporale în raport cu cu înălțimea sunt cele mai ușor de menținut. Plus încălțămintea bună, noi suntem tentați să mergem pe aspectul estetic. În general încălțămintea bună se consideră prea urâtă și e și scumpă. Un alt aspect în care eu unul cred- în momentul în care avem aceste prime disconforturi de ordin estetic câteodată noi facem niște greșeli, adică începem să facem niște chestii mult prea în presiune, facem masaje mult prea agresive, folosim mult prea mult încălzitoarele care fac vasodilatație în exces, suntem tentați să facem lucruri nu tocmai Ok în credința că dăm un șoc și că facem un reset, ceea ce din păcate nu e real. Patologia venoasă în general și varicele și boala hemoroidală cronică cred că se subsumează cel mai bine ideii de pas cu pas, adică nu evoluează repede. Diabetul evoluează mai repede dacă faci prostii, la boala venoasă mai ai un pic de timp să te redresezi, repet, dacă tu nu ești constant în prostii.
Ce schimbări ar trebui să facem în rutina noastră pentru a evita apariția sau agravarea acestei probleme?
Stilul de viață e un concept în continuă schimbarea. Am fost surprins acum câțiva ani când au apărut și în România primii medici reprezentanți certificați în vestul Europei ai medicinei stilului de viață. Chiar am o colegă, e medic de medicina stilului de viață, există și această ramă încă nerecunoscută oficial în România, dar cu mari șanse de a fi recunoscută ca un fel de mesager al păstrării condițiilor ideale de viață în condițiile în care noi suntem foarte agresați din exterior, agresiunile având total alt aspect și alte conotații față de ce se întâmpla acum 5/6/7 decenii.
În stilul de viață sau medicina stilului de viață sunt câteva direcții foarte mari interesante atât de ordin fizic cum suntem noi și o să înșir imediat diverse lucruri care ar trebui făcute ,dar și de ordin psihic pentru că psihic noi ar trebui să fim mai zen, ar trebui să fim mai mai relaxați, adică venele indirect sunt influențate de calitatea somnului. E o chestie importantă și atunci trecând de partea psihică și venind către componenta fizică reluăm cu greutate corporală.
Mișcare zilnică, 30/40 de minute și pentru zona venoasă nu mă interesează deloc viteza, ci mersul în sine. Nu, nu contorizezi deloc kilometrii făcuți, nu mă uit la ceas. Gradul de hidratare foarte important. Noi suntem 70% apă, dar venele sunt extrem de influențate de cât de bine suntem hidratați. A mânca sărat pentru vene e la fel de rău ca a mânca sărat pentru hipertensivi . Trebuie să fie dieta bogată în potasiu și săracă în sodiu, de aceea a și apărut sarea aceea pentru hipertensivi care de fapt e clorură de potasiu, nu clorură de sodiu cum e sara normală. Consum cât mai puțin alcool , lipsa fumatului... acestea sunt toate din aceeași zonă. După care urmează grija legată de cum ne îmbrăcăm. Ar trebui să ne îmbrăcăm numai în îmbrăcăminte lejeră, ideală din bumbac, din in, din materiale naturale, nu din sintetic. Și mai ales modul de a ne încălța, pantofi lejer comozi ideal din piele cu talpă plată și cu un calapod atât de lat pe cât e piciorul nostru. Piciorul nu trebuie strâns sub nicio formă pentru că nu producem decât suferință, nu câștigăm nimic inclusiv ortezele acelea care mai apar acum în reclame pe internet sunt niște aberați, eu nu modific niciun mont, nu modific nicioda presând într-o chestie de plastic. E o deformare osoasă pe care dacă mă deranjează o operez, că se poate opera, ori dacă nu trebuie să o includ în pantoful meu nu trebuie să o supun la niciun fel de compresie, e o aiureală. După care este o discuție legată de ciorapii compresivi. Aceștia fac o compresie într-o zonă în care nu sunt oase, deci nu comprimă mușchi și vase. Ciorapul compresiv are o compresie ascendentă, nu e o compresie uniformă. Sunt foarte isteți făcuți, au indicațiile lor, dar din punctul meu de vedere e totuși apanajul medicului când să indice. Eu personal aș face orice să nu ajung la ei, dar dacă este cazul, ciorapul compresiv mai ales cel de grad de compresie 2 (sunt pe grade 1 2 3) pot fi utili. Îi recomand în călătoriile cu avionul la toate zboruile care depășesc 4h/4 h jumătate.
Pacienții cu varice ar trebui să consume preponderent anumite alimente și să evite alte tipuri de alimente?
Numărul unu ca importanță este controlul sodiului în dietă. A vorbi în România de cât de sărate sunt lucruri e un fel de a vorbi de funie în casa spânzuratului. Noi încă nici la pâine n-avem probleme rezolvate. Cred că avem una dintre cele mai sărate pâini din Europa, dar nu ne dăm seama pentru că noi suntem obișnuiți cu gustul acesta. Sarea practic ține apă în patul vascular, deci noi ar trebui să mâncăm hiposodat, fără sodiu. E destul de greu să-i explici unui pacient și eu realmente fac asta, am și crescut într-o familie cu ceva probleme, eu nu pun niciodată sare în aliment. Nu adaug sare. În România nu cred că găsesc un preparat care musai trebuie să-i adaug sare. E atâta sare în jurul nostru că nu mai consumând alimentele acestea și deși ar trebui să ne gândim - băi dar chiar îți trebuie untul ăsta, nu găsim un unt nesărat sau nu găsim o brânză mai puțin sărată? Aportul e ascuns de sare, e ca și aportul de zahăr. Sarea și zahărul sunt niște niște dușmani invizibili. Sunt foarte utili organismului în doze mici și devin extrem de periculoși în doze mari. Din acest punct de vedere, deși n-avem nevoie de sodiu decât puțin, am avea nevoie de potasiu și atunci surse de potasiu: linte, somon, alți pești, banane, potasiul ar fi util. Deci potasiu, probabil că sursa de pește e cea mai bună în momentul de față, este un factor care influențează pozitiv patul vascular, opus sodiului. După aceea e vitamina C care e utilă și poate fi luată din diverse alimente. Iarăși ar trebui să avem grijă la grăsimile rele cum se spun. Toate grăsimile trans care de fapt și de drept și venos, arterial mai ales, nu fac bine sistemul circulator în general. Dacă mă hidratez bine, nu mănânc sărat și am grijă la grăsimi, lucrurile acestea sunt cât de cât sub control.
Dieta cumva n-aș lega o neapărat de procesul varicos. Aici fac o paranteză: dacă e vorba de hemoroizi, acolo trebuie mare grijă să nu mănânc iute, să nu mănânc picant și să am multe fibre. La hemoroizi, constipația e proastă, diareea proastă, deci niciuna nu e bună. Eu rebuie să am un tranzit de vis, nici moale, nici tare, nici rar, nici des. Deci să fie cât să irite cât mai puțin. Diareea irită, constipația pune o presiune fabuloasă pe o venă deja inflamată și atunci în căutarea asta să treacă cât mai ușor, fibrele, lipsă picant, lipsă iute sunt decisive. Fibrele sunt bune indirect și pentru boala venoasă periferică în ideea în care niciodată constipația nu mă ajută dimpotrivă și atunci având suficiente fibre îmi asigur la un tranzit normal. Tranzitul normal e important, nu atât de riguros, pentru boala venoasă. Ceea ce faci într un stil de viață bun, normal, ceea ce fac standard, ajută și patologia venoasă. Aceasta nu e ceva wow, trebuie să scot ceva. În plus, tot ceea ce faci, controlul pe grăsimi, să mănânci și hiposodat, toate ajută și boala venoasă. La hemoroid să zic eu un pic în plus, nu iute, nu picant. E e un pic mai greu, dar altfel pe boală periferică venoasă cumva indicațiile generale impactează pozitiv.
Lucrurile acestea o dată internalizate vor produce beneficii pe termen lung pe multiple planuri. Omul va avea o stare de bine generală pe care inițial nici nu și o explică. Deși sunt schimbări mici pot să aibă un impact mare pe organism.
Ce tipuri de activități fizice sunt recomandate persoanelor care se confruntă cu această problemă sau au predispoziție spre a o dezvolta?
O întrebare extraordinar de bună. Tipul acesta de mișcare l-aș pune câteodată să ruleze pe burtiera canalelor TV în timpul știrilor. Primul tip de mișcare, dar din păcate în România e un pic mai dificil, ar fi înotul. Acesta ar fi o mișcare fantastică, ne mișcăm fără să punem deloc presiune. E ideal. Mă mișc și nu pun deloc presiune pentru că întotdeauna când ne mișcăm beneficiul e mișcarea, nu mă mai lupt cu gravitația, aceasta este practic neutralizată de poziție. După înot aș pune bicicleta, dar nu mă refer la mountain bike, o bicicletă eliptică ideal, o bicicletă de sală, o bicicletă normală. Alergarea pe tartan foarte bine încălțat, în pantofi de alergare neapărat, fără a ne uita la ceas, deci fără obiectiv de timp. După care mie îmi place foarte mult un exercițiu, prietenii de ai mei spun e ușor ciudat, pedalatul în aer. Mă așez confortabil jos pe o saltea și pedalez la o bicicletă imaginară în aer. Foarte bun și exercițiul acesta. Evident să dăm cezarului ce este a cezarului, toate exercițiile făcute de colegii mei kinetoterapeuți care au programe dedicate.
Între noi fie vorba, la o persoană să nu spunem leneșă, mai puțin harnică, idealul de a se mobiliza sunt câteva ședințe de kineto. Întotdeauna te mobilizezi mai bine sub îndrumarea cuiva decât apucându-te tu, de capul tău, fără chef. Multora kinetoterapia le-a schimbat viziunea asupra mișcării, au început în sala de kineto care pare un pic medicalizată, au ieșit din sala de kineto într-o sală normală de fitness și după aceea au făcut chestia aceea și acasă. E o trecere de la sala de kineto – acasă. Invers e mai greu de pornit de acasă. Din punctul acesta de vedere există, exact cum există pentru coloana lombară, cum există pentru umeri și așa mai departe, programe de gimnastică medicală pentru zona respectivă.
Persoanele cu varice pot călători cu avionul? Trebuie să se pregătească într-un anumit fel?
Pacienții cu varice pot călători, doar în stadii foarte avansate ei trebuie să fie văzuți de un medic înainte. Pacientul trebuie să fie conștienți că la 40/40+ de ani ar trebui să se ridice 2/3 minute pe culoar, să aibă ciorabi compresivi la tot ce trece zbor de 4 ore. Dacă e un stadiu mai mult decât incipient, poate pun un ciorap la un zbor de peste 3 ore, de compresie 2 și să fie bine hidratat, să nu consume băuturi alcoolice înainte și-n timpul zborului. Eventual, dacă este într-un program cu suplimente nutritive, într-o altă medicație, să-și continue, chiar să crească un pic dozele în perioada, preajma zborului. Nu trebuie varicele să ne lase la sol. Check-in-ul trebuie făcut, doar trebuie să fim inteligenți, atâta tot.
Prevenirea și tratamentul lor implică schimbări ale stilului de viață, utilizarea ciorapilor compresivi sau, în cazuri avansate, intervenții medicale specializate. Consultați un specialist pentru a primi cele mai bune informații, prersonalizate la nevoile voastre.