Pe scurt:
Cum o regăsești în lista de ingrediente (INCI): Niacinamide
Sinonime: Nicotinamidă, Vitamina B3
Efecte: seboreglator (reglează producția de sebum), întărește bariera cutanată, antiinflamator, anti-age, depigmentant (anti pete pigmentare), iluminator (skin brightening), antioxidant.
Tipuri de produse în care poți regăsi ingredientul: cremă, loțiune, ser, toner, demachiant, SPF.
Potrivit pentru: ten normal, ten gras, cu tendință acneică, ten sensibil, ten uscat, pete hiperpigmentare.
Ce este niacinamida?
Niacinamida, cunoscută și sub denumirea de nicotinamidă, este o substanță care face parte din grupul vitaminelor B. Mai specific, alături de acidul nicotinic (denumit și niacină), formează vitamina B3.
Surse de niacinamidă
Vitamina B3 este un nutrient deosebit de important pentru sănătatea umană. El poate fi sintetizat de către organism din aminoacidul triptofan sau furnizat prin aport alimentar. Deficiența alimentară poate cauza o boală de piele denumită pelagră, însă o dietă echilibrată, care conține alimente în care niacinamida se găsește în mod natural în cantități generoase (carne, ficat, pește, leguminoase, nuci, cereale, cafea, ceai), ne ferește de această afecțiune.
În acest articol ne vom îndrepta atenția către utilizarea niacinamidei la nivel topic și beneficiile pe care aceasta le are în aplicațiile dermatologice.
Beneficiile niacinamidei pentru piele
1. Efectul antioxidant
Pielea noastră este supusă zilnic la stres oxidativ, în urma căruia rezultă compuși numiți specii reactive de oxigen [ROS] sau radicali liberi de oxigen. Acesta este un proces ce apare în mod natural în corp, fiind cauzat de anumite disfuncții interne și intensificat de factori externi nocivi (radiații UV, poluare). El afectează procesul normal de reparare a ADN-ului celulelor, crește sinteza moleculelor ce determină inflamație și stimulează producția anumitor enzime, contribuind la îmbătrânirea tenului și la apariția bolilor de piele.
Niacinamida acționează ca un scut, oferind protecție față de moleculele instabile și reactive de tip radical liber care deteriorează celulele sănătoase, prin mai multe mecanisme:
· Neutralizare directă
· Reglare enzimatică – prin stimularea producției de enzime benefice, cu rol antioxidant, cum ar fi superoxid dismutaza (SOD) și catalaza, care neutralizează apoi compușii oxidanți nocivi.
· Prevenție – niacinamida preîntâmpină oxidarea proteinelor și peroxidarea lipidelor, protejând astfel membrana celulelor.
2. Efectul seboreglator
Pielea umană produce în mod natural sebum, o substanță uleioasă cu rol protector. Sebumul este secretat de către glandele sebacee, care sunt distribuite peste tot pe corp, însă cele mai multe se găsesc la nivelul feței. Deși are o funcție importantă, prezența lui în exces poate fi considerată inestetică, contribuind la ceea ce în termeni populari este cunoscut ca “ten gras” și conferă pielii o senzație încărcată. Sebumul este, de asemenea, asociat cu acneea și porii dilatați. Un studiu demografic mondial a dezvăluit că pielea grasă este o preocupare comună a 70% dintre femeile din SUA și 62% dintre femeile japoneze.
Acțiunea seboreglatoare a niacinamidei poate fi explicată prin două mecanisme. În primul rând, influențează modul în care glandele sebacee eliberează sebumul, ajutând la golirea mai rapidă a rezervorului de sebum. În al doilea rând, stimulează exfolierea pielii, facilitând astfel eliminarea sebumului. Prin aceste acțiuni, niacinamida reduce cantitatea de sebum de la nivelul pielii, oferind un aspect mai puțin uleios.
Studii recente au confirmat efectele benefice ale niacinamidei asupra secreției de sebum, efecte însoțite de îmbunătățiri semnificative ale aspectului porilor și texturii pielii.
3. Efectul depigmentant
Hiperpigmentarea reprezintă o tulburare ce apare la nivelul pielii din cauza acumulării excesive de melanină, pigmentul responsabil de culoarea pielii. Această supraproducție localizată duce la apariția unor zone de piele mai închise la culoare, variind de la nuanțe de maro deschis până la negru. Cauzele sunt diverse, incluzând expunerea la radiații solare, răni (de exemplu tăieturi sau arsuri) sau inflamații ale pielii (cauzate de afecțiuni precum acneea), modificări hormonale, precum și administrarea de medicamente cu potențial fotosensibilizant (tetracicline).
Niacinamida este un ingredient activ care poate ajuta la reducerea petelor pigmentare, fără a impacta direct producția de melanină (pigmentul care dă culoare pielii). Niacinamida nu inhibă sinteza acestei substanțe, ci mai degrabă o împiedică să ajungă în exces la suprafața pielii.
Mai exact, niacinamida acționează ca un blocant, reducând transferul de melanină de la celulele care o produc (melanocite) la celulele de la suprafața pielii (keratinocite). Astfel, chiar dacă pielea continuă să producă melanină, aceasta este distribuită mai puțin spre epiderm, rezultând un ten mai luminos și cu pete pigmentare mai puțin vizibile. Studiile clinice au arătat că utilizarea regulată a produselor cu niacinamidă poate duce la o reducere semnificativă a zonelor hiperpigmentare și la o îmbunătățire a luminozității pielii în câteva săptămâni.
4. Efect antiinflamator
Niacinamida este binecunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Este utilizată pe scară largă pentru a combate acneea inflamatorie, cu eficacitate clinică dovedită. Inflamația, un proces complex, este adesea agravată de stresul oxidativ, care stimulează eliberarea de substanțe inflamatorii. Niacinamida, prin proprietățile sale antioxidante discutate anterior, combate acest efect, contribuind la reducerea inflamației. Pe lângă reducerea nivelurilor de specii reactive de oxigen, niacinamida este cunoscută și pentru inhibarea secreției de citokine proinflamatorii (molecule proteice cu rol de mesageri între celule) și creșterea producției de mediatori cu rol antiinflamator. Mai mult, prin scăderea nivelurilor de substanțe cu proprietăți inflamatorii, niacinamida previne îmbătrânirea keratinocitelor (celulele ce se regăsesc majoritar în piele).
Niacinamida exercită o acțiune antiinflamatorie și prin efectul asupra mastocitelor, celule implicate în răspunsurile alergice și inflamatorii. Prin stabilizarea lor, se inhibă eliberarea histaminei, reducându-se astfel simptomele pruritului și reacțiile anafilactice ce pot apărea în cazul alergiilor. Acest proces contribuie la menținerea echilibrului celular. Prin acest efect, niacinamida se impune ca un agent calmant esențial în gestionarea erupțiilor cutanate însoțite de mâncărimi și a altor manifestări inflamatorii cutanate, cum este de exemplu acneea.
5. Întărirea barierei cutanate
Niacinamida acționează ca un scut protector prin întărirea barierei cutanate, esențială pentru apărarea împotriva factorilor externi nocivi (raze UV, diferite substanțe chimice din detergenți, produse de îngrijire, compuși poluanți, agenți patogeni) și pentru menținerea temperaturii corporale. Ceramidele, principalele lipide ce alcătuiesc bariera cutanată, joacă un rol important în funcția de barieră a pielii, în aderența celulară și diferențierea noilor celule ale pielii.
Niacinamida stimulează producția ceramidelor, consolidând și ajutând la menținerea integrității barierei cutanate. Astfel, pielea devine mai puțin susceptibilă la iritații și mai rezistentă la agresiunile mediului, și are un aspect mai sănătos.
6. Efectul anti-aging
Îmbătrânirea pielii este un proces compus dintr-o serie de modificări ce pot fi observate în țesuturile cutanate, cum ar fi: subțierea sau îngroșarea, uscăciunea, pierderea fermității, hiperpigmentarea și dezvoltarea ridurilor. Acestea pot fi cauzate de factori interni (îmbătrânirea naturală) sau prin contactul cu factori externi, cum ar fi fumul de țigară, radiațiile ultraviolete (ce provoacă fotoîmbătrânirea) și un stil de viață nesănătos, care accelerează îmbătrânirea pielii.
Diverse mecanisme sunt implicate în îmbunătățirea aspectului ridurilor în urma utilizării produselor cosmetice cu niacinamidă:
Stimularea producției de colagen, proteina responsabilă pentru elasticitatea și fermitatea pielii.
Reducerea excesului de glicozaminoglicani - compuși prezenți în exces în pielea deteriorată de soare, ce contribuie la apariția ridurilor.
Întărirea barierei cutanate, ceea ce previne îmbătrânirea prematură datorată factorilor nocivi externi.
Hidratarea - niacinamida reduce pierderea apei din piele, menținând-o hidratată și netedă, ceea ce reduce vizibilitatea ridurilor.
Cine, când și cum poate utiliza un produs cu niacinamide?
Fiecare organism uman este unic și diferit, de aceea este important să înțelegem că atunci când dorim să introducem o nouă substanță în rutina noastră de îngrijire, trebuie să o facem treptat, testând inițial pe o porțiune mică de piele (de exemplu în spatele urechii) și urmărind reacțiile ce apar în decurs de 24 de ore. Dacă porțiunea respectivă se înroșește și/sau apar senzații de usturime/arsură, utilizarea produsului respectiv trebuie desigur întreruptă, pentru că există potențialul dezvoltării unei alergii la substanța respectivă.
În prezent, produsele comercializate urmăresc beneficiile cosmetice ale niacinamidei, vizând luminozitatea pielii, efectele anti-imperfecțiuni și anti-îmbătrânire, utilizând concentrații cuprinse între 2 și 10%. Chiar dacă unele produse încorporează concentrații mai mari de niacinamidă (până la 20%), majoritatea studiilor clinice au demonstrat beneficiile enunțate, în special în scopuri cosmetice și la concentrații de 5%.
Siguranța niacinamidei
Experții comisiei Cosmetic Ingredient Review au evaluat siguranța niacinamidei în produsele cosmetice, concluzionând că sunt netoxice la concentrații adecvate. Testele clinice confirmă că nu irită pielea, nu provoacă sensibilizare sau fotosensibilitate și nu sunt comedogenice. Deși pot cauza iritații oculare în anumite formulări, acestea pot fi evitate prin utilizarea cu precauție în zona din jurul ochilor. Niacinamida nu este toxică pentru reproducere sau dezvoltare și poate chiar reduce toxicitatea altor substanțe. În concluzie, niacinamida este considerată sigură pentru utilizare cosmetică.
Combinațiile în care putem folosi niacinamida:
Niacinamidă + Vitamina C ↔ ✓
Niacinamidă + Arbutina ↔ ✓
Niacinamidă + Retinol ↔ ✓
Niacinamidă + Acid Salicilic (BHA) ↔ ✓
Niacinamidă + Ceramide ↔ ✓
Niacinamidă + Acid Hialuronic ↔ ✓
Niacinamidă + SPF ↔ ✓
Referințe:
1. Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clinical, cosmetic and investigational dermatology. 2015. 455-461.
2. Berson DS, Osborne R, Oblong JE, Hakozaki T, Johnson MB, Bissett DL. Niacinamide: A topical Vitamin with Wide-Ranging Skin Appearance Benefits. Cosmeceuticals and cosmetic practice. 2013. 103-112.
3. Camillo L, Zavattaro E, Savoia P. Nicotinamide: a multifaceted molecule in skin health and beyond. Medicina. 2025. 61(2), 254.
4. Choi MJ, Maibach HI. Role of ceramides in barrier function of healthy and diseased skin. American journal of clinical dermatology. 2005. 6(4), 215-223.
5. Cosmetic Ingredient Review Expert Panel. Final report of the safety assessment of niacinamide and niacin. International journal of toxicology. 2005. 24, 1-31.
6. Draelos ZD, Matsubara A, Smiles K. The effect of 2% niacinamide on facial sebum production. Journal of Cosmetic and Laser Therapy. 2006. 8(2), 96-101.
7. Ebanks JP, Wickett RR, Boissy RE. Mechanisms regulating skin pigmentation: the rise and fall of complexion coloration. International journal of molecular sciences. 2009. 10(9), 4066-4087.
8. Elgharably N, Al Abadie M, Al Abadie M, Ball PA, Morrissey H. Vitamin B group levels and supplementations in dermatology. Dermatology Reports. 2022. 15(1), 9511.
9. Engels P, Kneip T. The Physiological Importance of Hyaluronic Acids and Effects of Topical Applied Formulations. 2020.
10. Hakozaki T, Minwalla L, Zhuang J, Chhoa M, Matsubara A, Miyamoto K, Boissy RE. The effect of niacinamide on reducing cutaneous pigmentation and suppression of melanosome transfer. British Journal of Dermatology. 2002. 147(1), 20-31.
11. Hamie H, Yassine R, Shoukfeh R, Turk D, Huq F, Moossavi M. A review of the efficacy of popular eye cream ingredients. International Journal of Women's Dermatology. 2024. 10(2), 156.
12. Kawada A, Konishi N, Oiso N, Kawara S, Date A. Evaluation of anti‐wrinkle effects of a novel cosmetic containing niacinamide. The Journal of Dermatology. 2008. 35(10), 637-642.
13. Marques C, Hadjab F, Porcello A, Lourenço K, Scaletta C, Abdel-Sayed P, Laurent A. Mechanistic insights into the multiple functions of niacinamide: Therapeutic implications and cosmeceutical applications in functional skincare products. Antioxidants. 2024. 13(4), 425.
14. Navarrete-Solís J, Castanedo-Cázares JP, Torres-Álvarez B, Oros-Ovalle C, Fuentes-Ahumada C, González FJ, Moncada B. A double‐blind, randomized clinical trial of niacinamide 4% versus hydroquinone 4% in the treatment of melasma. Dermatology research and practice, 2011(1), 379173.
15. Ong RR, Goh CF. Niacinamide: a review on dermal delivery strategies and clinical evidence. Drug Delivery and Translational Research. 2024. 1-37.
16. Rossetti D, Kielmanowicz MG, Vigodman S, Hu YP, Chen N, Nkengne A, Lin CB. A novel anti‐ageing mechanism for retinol: induction of dermal elastin synthesis and elastin fibre formation. International journal of cosmetic science. 2011. 33(1), 62-69.
17. https://www.merckmanuals.com/home/skin-disorders/pigment-disorders/hyperpigmentation