Menarha sau prima menstruație reprezintă un prag delicat în preadolescentelor care pot experimenta adevărate stări de anxietate mai ales dacă nu au în jur persoana potrivită cu care să vorbească. La ce vârstă apare prima menstruație, în ce situații reprezintă ea cu adevărat un motiv de îngrijorare, care este durata medie a unui ciclu menstrual și care sunt factorii care pot influența simptomele sindromului premenstrual? Despre toate acestea am stat de vorbă cu Asis. Univ. Dr. Ina Bănacu, specialist obstetrică-ginecologie.
La ce vârstă apare prima menstruație și în ce situații reprezintă ea cu adevărat un motiv de îngrijorare?
La populația caucaziană normalitatea este ca menarha sau prima menstruație să apară între 10 și 15 ani. Orice deviere de la normalitate ar trebui să aducă pacienta la medic. Fie că acesta este ginecolog sau endocrinolog, pentru că o menstruație care vine după 15 ani poate să ne ridice semne de întrebare legat de potențiale patologii. Menstruațiile care vin mai devreme de 10 ani predispun pacienta la diverse patologii în timpul vieții, cum ar fi cancerul mamar sau diversele patologii cardiovasculare, orice patologie cumva estrogeno-dependentă.
Care este durata medie a unui ciclu menstrual și care sunt factorii care o pot influența?
Depinde de vârstă. În momentul în care vorbim despre femeia adultă, menstruațiile sunt, de obicei, în populația generală, cam la 28-30 de zile. Noi considerăm normale undeva de la 25 până la 34 de zile durata unui ciclu menstrual. Cu cât pacienta este mai tânără sau cu cât se apropie de menopauză, poate să varieze lungimea acestui ciclu menstrual.
Dacă ne referim la numărul de zile de sângerare, de obicei, undeva sub 8 zile e normal ca pacienta să sângereze. Nu contează. Nu există un minimum pe care să-l fi stabilit cineva a cât este normal să sângerăm, dar sub 8 zile este maximum.
Care este vârsta oportună pentru primul consult ginecologic?
Din punctul meu de vedere, în momentul în care încep să apară caracterele sexuale secundare. Adică în momentul în care încep să se dezvolte sânii, în momentul în care începe să apară pilozitatea în anumite zone, pacienta respectivă ar trebui să meargă la ginecolog. Nu doar pentru discuție, ci pentru că ginecologii efectuează, în afară de ecografia transvaginală, și ecografie abdominală a organelor genitale interne. Atunci putem să ne asigurăm că pacienta respectivă are uter, are ovare, nu are malformații care vor întârzia menstruația și ne vom întreba de ce întârzie.
Este sindromul premenstrual un motiv de alertă și de prezentare la medicul ginecolog?
Sindromul premenstrual este o patologie și ca orice patologie ar trebui tratată de către un medic. Starea de sănătate nu este numai lipsa stării de boală, ci este și prezența stării de bine. Pacienta respectivă trebuie să se adreseze medicului pentru că există variante de tratament adaptate în funcție de nevoile fiecărei paciente, astfel încât pacienta să se poată simți bine. Deci da, trebuie să se prezinte la medic.
Femeile cu sindrom premenstrual sever ar trebui să meargă mai des la medic?
Ar trebui să meargă o dată și să-și rezolve problema și apoi să meargă la screening. Important este să meargă la medic până în momentul în care găsesc soluția pentru problema lor. Dacă asta înseamnă să meargă o dată pe lună până când găsesc soluția și până când se soluționează simptomele, să meargă o dată pe lună. În momentul în care ele se simt bine și au un tratament și înțeleg ce trebuie să facă astfel încât să se poată simți bine, este suficient screeingul anual sau mersul anual la ginecolog.
Ce este sindromul premenstrual și cât de des întâlnit este?
Cumva, de ani de zile, se tot încearcă stabilirea a ce înseamnă sindrom premenstrual. De obicei, vorbim despre sindrom premenstrual atunci sunt stări pseudopatologice sau patologice din punct de vedere fizic, emoțional sau chiar psihologic care se instalează cu aproximativ 7 zile înainte de menstruație și care tulbură starea de bine a pacientei. Asta când vorbim de un sindrom premenstrual clasic, simplu sau ușor. Mai există cazurile severe de tulburare disforică premenstruală care chiar incapacitează pacienta să-și ducă stilul de viață normal în perioada în care suferă de acele simptome. Vorbim aici de cele mai clasice și cel mai frecvent întâlnite: balonările, durerile de cap, stările de iritabilitate, nervozitate. Cam astea sunt cele mai frecvent întâlnite și cam cu acestea vin pacientele cel mai frecvent la medic. Simptome care se dezvoltă și care apar cam cu 7 zile înainte de menstruație.
Simptome asemănătoare pot fi întâlnite și în perioada de ovulație?
Tot ca răspuns la hormoni și tot ca răspuns al fluctuației hormonale, de fapt, se întâmplă anumite fluctuații hormonale în momentul în care apare ovulația. Atunci este un pic hormonal și, bineînțeles, că este răspunsul femeii la acei hormoni sau, practic, acțiunea acelor hormoni asupra organismului. Da, femeia se poate simți diferit la ovulație. Sunt chiar paciente care ne spun că ele știu cu exactitate când este ovulația lor pentru că au avut anumite simptome caracteristice pe care ele le resimt mai mult decât populația generală.
Sindromul premenstrual se poate manifesta diferit în funcție de vârstă, de numărul de sarcini, de activitatea sexuală, de conformația corpului?
De obicei, persoanele care se apropie de menopauză resimt mai mult sindromul premenstrual comparativ cu adolescentele. O altă diferențiere ar fi pacientele care sunt mai anxioase sau care au o distimie, și acestea suferă mai mult de sindrom premenstrual. Dar ele sunt și pacientele care se adresează mai frecvent medicului. Conformația mai puțin poate să conteze. Obezitatea poate contribui într-o oarecare măsură pentru că vorbim despre fluctuații hormonale mult mai mari la pacientele obeze.
Ce alți factori pot influența simptomatologia?
În primul rând, sunt toți factorii pe care îi folosim noi ca să tratăm pacientele cu sindrom premenstrual. Sunt pacientele care nu respectă acele lucruri și pot să simtă mai mult sindromul premenstrual. Este vorba de cele care nu fac sport, care se alimentează nesănătos, pacientele distimice sau care sunt mai anxioase - acestea sunt clar mai predispuse sau simt mai intens simptomele sindromului premenstrual.
Există exerciții fizice recomandate și altele pe care e bine să le evităm în perioada menstruației?
Dacă ești o persoană care face în mod frecvent exerciții fizice, în momentul în care tu faci orice activitate sportivă, în organismul tău se secretă serotonină, endorfine, dopamină. Aceștia sunt hormonii principali care dau starea de bine. Inclusiv în momentul în care scade nivelul serotoninei, aceste paciente, de obicei, simt simptomele sindromului premenstrual și sunt predispuse să facă sindroamele depresive. Recomandăm și noi, cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății, să facă exerciții fizice cu greutăți, nu mari, dar are să mențină mineralizarea osoasă, calitatea fibrei musculare. Deci da, sunt recomandate toate tipurile de exerciții, inclusiv în perioada menstruației.
Există anumite exerciții care le-ar ajuta și pe femeile care nu fac sport în mod obișnuit?
Probabil că nu. Vă și spun de ce. Pentru că, în momentul în care nu ești obișnuit să faci sport, apare febra musculară, pe lângă simptomul pe care îl resimți deja. Recomandarea este să facă activitate fizică în mod constant sau cât se poate de constant, adică de 3 ori pe săptămână. În felul acesta, în momentul în care o efectuează și în perioada premenstruală, cu siguranță simptomele sindromului premenstrual se vor reduce.
Ce alimente ar trebui să consumăm și ce ar trenui să evităm în această perioadă?
Ghidurile spun că ne dorim ca pacienta să consume alimente bogate în B-uri și, în mod particular, în B6. Totuși, niciun studiu nu a demonstrat faptul că administrarea de vitamine, cum luăm noi suplimente alimentare cu B-uri, ar ajuta sindromul premenstrual. Pacientele care consumă alimente bogate în B-uri și, în mod particular, în B6 pot să-și reducă simptomatologia specifică sindromului premenstrual.