Bineînțeles că poți oricând să bei un pahar cu apă, însă aceasta nu este cea mai hidratantă băutură, notează CNN, citând un studiu realizat de Universitatea St. Andrews din Scoția, care a comparat modul în care a reacționat organismul din punct de vedere al hidratării în urma administrării mai multor tipuri de băuturi.
Cercetătorii au descoperit că, deși apa — atât plată, cât și carbogazoasă — face o treabă destul de bună în a hidrata rapid organismul, băuturile care conțin puțin zahăr, grăsimi sau proteine sunt chiar mai eficiente în a menține hidratarea pe termen lung.
Motivul ține de modul în care reacționează corpul nostru la diferite băuturi, potrivit profesorului Ronald Maughan de la Facultatea de Medicină a Universității St. Andrews și autorul studiului. Unul dintre factori este volumul băuturii consumate: cu cât bei mai mult, cu atât băutura părăsește stomacul mai repede și este absorbită în sânge, unde poate dilua fluidele corporale și hidrata corpul.
Laptele hidratează mai bine decât apa
Un alt factor care influențează eficiența unei băuturi în hidratare este compoziția sa nutrițională. De exemplu, s-a constatat că laptele este mai hidratant decât apa simplă, deoarece conține lactoză, proteine și grăsimi — toate acestea contribuind la încetinirea golirii stomacului, prelungind astfel hidratarea.
Laptele mai conține și sodiu, care acționează ca un burete ce reține apa în corp, ceea ce duce la o producție mai mică de urină.
Același lucru se poate spune despre soluțiile orale de rehidratare folosite în tratarea diareei. Acestea conțin cantități mici de zahăr, dar și sodiu și potasiu, care ajută la reținerea apei în organism.
Zahărul — cu moderație
Aici lucrurile devin complicate: băuturile cu zahăr concentrat, cum ar fi sucurile de fructe sau băuturile carbogazoase, nu sunt neapărat la fel de hidratante ca băuturile cu mai puțin zahăr. Deși pot rămâne puțin mai mult timp în stomac, odată ce ajung în intestinul subțire, concentrația ridicată de zaharuri este diluată printr-un proces fiziologic numit osmoză.
Prin acest process, apa este „atrasă” din organism în intestin pentru a dilua zahărul conținut de aceste băuturi.
Dacă trebuie să alegi între o băutură carbogazoasă și apă pentru hidratare, alege mereu apa. La urma urmei, rinichii și ficatul nostru au nevoie de apă pentru a elimina toxinele din corp, iar apa joacă și un rol cheie în menținerea elasticității și supleței pielii. Este cel mai ieftin „hidratant” pe care îl poți găsi.
Pot berea sau latte-ul să mă hidrateze?
Alcoolul are efect diuretic, ceea ce înseamnă că determină urinarea mai frecventă. În cazul cafelei, gradul de hidratare depinde de cantitatea de cofeină. O cafea obișnuită cu aproximativ 80 mg de cofeină este aproape la fel de hidratantă ca apa, potrivit cercetării lui Maughan.
Consumul a peste 300 mg de cofeină (cam 2-4 căni de cafea) poate duce la pierderi suplimentare de lichid, deoarece cofeina are un efect diuretic ușor și de scurtă durată. Acest efect este mai probabil să apară la persoanele care nu consumă regulat cofeină și poate fi redus prin adăugarea unei linguri sau două de lapte în cafea.